Rekordnih 187 zemalja sudjelovalo u jubilarnom Satu za planet Zemlju

Rekordnih 187 zemalja sudjelovalo u jubilarnom Satu za planet Zemlju

Jubilarni Sat za planet Zemlju obilježen je u rekordnom broju zemalja - čak 187! Zamračeno je više od 7000 gradova na sedam kontinenata, a među njima i brojni gradovi naše regije.

Hiljade svjetskih atrakcija ponovno su isključila svjetla – Eiffelov toranj, rimski Coloseum i Španjolske stube, Times Square i Empire State Building u New Yorku, Sears Tower u Chicagu, mostovi San Francisca, Sydneya, neboder Taipei 101, Big Ben i Tower Bridge u Londonu, Sagrada Familia u Barceloni, egipatske piramide, Akropola u Ateni, Brandenburška vrata u Berlinu…

U Bosni i Hercegovini u akciji su sudjelovali Mostar, Banja Luka, Sarajevo, Zvornik, Foča, Bugojno, Trebinje, Goražde, Prijedor, Ljubuški, Zenica, Livno i brojni drugi gradovi, njih dvadesetak. U mrak su utonuti Stari most u Mostaru, Banski dvor u Banja Luci, Gradska vijećnica u Sarajevu, Gradska uprava Doboj, Gun-Gor park kao i cijela šetnica pored rijeke Drine u Goraždu te brojni trgovi i javne zgrade.

U Bihaću Sat za planet Zemlju je proslavljen na gradskom trgu u suradnji s udruženjem MoguLi, udruženjem Radosti druženja te RTVUSK. Na zamračenom trgu, djeca, roditelji, članovi udruga te brojni stanovnici grada Bihaća uz kreativnu radionicu i zanimljive priče su podržali ovu globalnu inicijativu.

Centralna proslava odvijala se u Mostaru gdje je upriličena proslava Stand up for Planet u Muzičkom centru Pavarotti. Mostarska publika se zabavila uz stand up komičare Igora Iggy Drlju, Omera Hodžića, Tomislava Primorca i Josipa Škilju. Studenti UWC-a Mostar su za vrijeme Sata za planet Zemlju imali akustični koncert uz svijeće u Omladinskom kulturnom centru Abrašević.

U hrvatskoj, sedamdesetak gradova je u subotu u 20:30 sati isključilo rasvjetu znamenitosti i javnu rasvjetu mnogih trgova i ulica radi osvjetljavanja velikog problema današnjice – klimatskih promjena. I ove godine Dubrovačke zidine, pulska Arena, zagrebačka katedrala, splitska riva s južnim pročeljem Dioklecijanove palače, središta Rijeke, Varaždina, Šibenika, Trogira, Požege, Vinkovaca… udjelovali su u jubilarnom Earth Houru.

Grad Zagreb je u subotu navečer od 20:30 do 21:30 sati ugasio javnu i dekorativnu rasvjetu katedrale, Kaptola i Trga Nikole Šubića Zrinskog. Na zagrebačkom Zrinjevcu održala se proslava “Stand Up for Planet” tokom koje je nastupio Gudački orkestar HGM-a pod ravnanjem maestra Anđelka Krpana uz izvedbu djela Haydna, Slavenskog i Brahmsa. Za zabavu su se pobrinuli komičari Studija smijeha Marina Orsag i Tin Sedlar, te plesačica Jelena Znaor.

Akciji gašenja rasvjete od 20:30 do 21:30 sati pridružili su se i mnogi građani u svojim domovima te institucije i firme. WWF ih je sve pozvao i na promišljanje o akcijama kojima oni kao pojedinci ili institucije mogu pridonijeti u borbi protiv klimatskih promjena.

Sat za planet Zemlju je obilježen u brojnim gradovima Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova, Makedonije i Slovenije.

Ova WWF-ova inicijativa pokrenuta je 2007. u australskom Sydneyu, kada je 2,2 miliona ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla kako bi podigli glas protiv klimatskih promjena.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply