Rusija ugrožava švedske vjetroelektrane

Rusija ugrožava švedske vjetroelektrane

Švedski projekt vjetroelektrane u Baltičkom moru zaustavljen je zbog moguće ruske vojne prijetnje

Kako je izvijestio američki portal ‘Renewable Energy World.com’, projekt izgradnje obalne vjetroelektrane u švedskom dijelu Baltičkog mora zaustavljen je zbog rastuće prijetnje iz Rusije. Riječ je o projektu VE Blekinge ukupne snage čak 2 GW koji je trebala ostvariti tvrtka Blekinge Offshore kojoj su sada povučene dozvole za gradnju.

Elektrana se trebala nalaziti 5 km jugoistočno od otoka Hanöa, a sam se projekt razvijao proteklih osam godina. Najprije se trebala sastojati od 700 vjetroturbina, a zatim je to smanjeno na 350, čime bi se omogućila proizvodnja 8000 GW h električne energije godišnje, odnosno pokrivati oko 5% švedskih potreba za električnom energijom. Ipak, švedska vlada je krajem 2016. godine odlučila da akvatorij otoka Hanöa mora ostati rezerviran za vojne vježbe, posebice sada kada je ruska ratna mornarica usidrila nuklearne brodove u Kalinjingradu, s druge strane Baltičkog mora.

Sve to povezano je i s neprestanim ometanjem izvođenja radova na polaganju istosmjernog dalekovoda po dnu Baltičkog mora, kojim će se spojiti Švedska i Litva i time smanjiti ovisnost baltičkih zemalja o opskrbi električnom energijom iz Rusije. Naime, ruski ratni brodovi redovito su smetali brodovima koji su polagali podmorske kabele.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply