SAD: Naučnici slučajno pretvorili CO2 u etanol

SAD: Naučnici slučajno pretvorili CO2 u etanol

Dok vlade širom svijeta i dalje nastavljaju s dugim i napornim radom reguliranja budućeg korištenja fosilnih goriva, naučnici su već otkrili kako ukloniti CO2 iz atmosfere.

Naučnici iz Oak Ridge Laboratorya neočekivano su otkrili hemijsku reakciju koja pretvara ugljični dioksid u etanol. Ovo otkriće je nastalo nakon što su naučnici pokušali otkriti niz hemijskih reakcija koje bi mogle pretvoriti CO2 u gorivo. Kako se ispostavilo, prvi korak u tom nizu reakcija bio je sasvim dovoljan da se to i dogodi. Nastali etanol je čišće gorivo koje bi se moglo koristiti za napajanje generatora ili vozila.

Tehnologija pretvaranja CO2 u etanol sastoji se od nove kombinacije ugljika i bakra koji su stavljeni na silicijsku površinu. “Korištenjem jednostavnih materijala te njihovim spajanjem sa nanotehnologijom, shvatili smo kako ograničiti popratne reakcije te dobiti tvar koju želimo”, rekao je Adam Rondinone. Nastala reakcija je vrlo jasna te proizvodi etanol koji je relativno slobodan od nečistoća.

Novootkriveni proces je bolji od ranijih metoda pretvaranja goriva, jer se može započeti i završiti s lakoćom te vrlo malim energetskim troškom. Tim iz Oak Ridgea planira revidirati reakciju te poboljšati njenu funkcionalnost. Krajnji cilj ove tehnologije će biti njezina primjena u velikim projektima hvatanja CO2, svojevrsnog svetog grala u borbi protiv klimatskih promjena.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply