Šarović: Sankcije šalju lošu sliku o BiH i odbijaju investicije u energetiku

Šarović: Sankcije šalju lošu sliku o BiH i odbijaju investicije u energetiku

Sankcije Energetske zajednice za BiH šalju veoma lošu sliku o zemlji, štete njenom kredibilitetu i odbijaju potencijalne investitore u energetski sektor, izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Pojasnio je da su sankcije nastavljene od 1. aprila zbog neusvajanja zakona o energiji na državnom nivou, da je BiH jedina članica Energetske zajednice kojoj su sankcije uvedene te je neozbiljno da neki govore da su te sankcije nevažne.

– BiH je lišena bilo kakvih investicija u oblasti gasa iz projekata Energetske zajednice i fondova EU, a kroz sankcije je pozvana i Evropska komisija da razmotri daljnja ulaganja u BiH u oblasti električne energije – rekao je Šarović.

Naveo je da je u BiH krajem godine moguće poskupljenje gasa zbog povećanja transportnih tarifa preko teritorije Srbije, dok je poskupljenje koje je najavio BH-Gas, između ostalog, posljedica nepostojanja zakona koji bi regulirao transportne tarife.

Šarović je istakao da je razgovarao s rukovodstvom Energetske zajednice i odlučio da spomenuti zakon, koji je u najvećem dijelu usaglašen s nadležnim entitetskim ministarstvima, prođe proceduru u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH jer smatra da je to najbolje rješenje.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply