Šta kada se zatvori posljednji rudnik uglja u Njemačkoj?

Šta kada se zatvori posljednji rudnik uglja u Njemačkoj?

I kada 2018. godine bude zatvoren i posljednji rudnik uglja u Nemačkoj, potreba za tim energentom će i dalje biti velika.

Iako će posljednji njemački rudnik kamenog uglja prestati raditi 2018., Njemačka se u narednih nekoliko desetljeća neće moći odreći ovog fosilnog goriva. Budući da će 2022. i posljednje nuklearne elektrane biti stavljene van pogona, a udio obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije je samo 31 posto, ugalj će ostati važan energent.

On će biti osiguran uvozom, i to 55 miliona tona godišnje, kako to objašnjava Franc-Jozef Vodopija, šef Udruženja uvoznika uglja: “Dvije trećine te količine će biti potrebno elektranama, a jedna trećina industriji čelika. Nešto malo će ići i na tržište grijanja”.

U jeku odustajanja od eksploatacije kamenog uglja, količina te rude iskopana u Njemačkoj 2016. godine iznosila je samo još 3,8 miliona tona. Bez uglja iz uvoza, potrebe u ovoj zemlji ne bi ni izdaleka bile zadovoljene. Najveći dio uglja uvezenog 2015. je upotrebljen za proizvodnju električne energije.

Proteklih godina uglalj je u Njemačku stizao uglavnom iz Kine i Južnoafričke Republike. To se promijenilo, jer i Kina mora uvoziti oko 200 miliona tona uglja godišnje. Sada su, kako kaže Vodopija, glavni partneri Rusija sa 15 i Kolumbija sa 10 miliona tona, a tome treba dodati i 6 miliona tona iz SAD.

Obim svjetske trgovine ugljem je prošle godine iznosio oko 1,1 milijardi tona. A Udruženje uvoznika uglja uvjereno je da će se ugalj nastaviti koristiti do 2050-ih godina.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply