Stvoreno najveće umjetno Sunce

Stvoreno najveće umjetno Sunce

Projekt Synlight novi je način dobivanja vodika iz vode

Njemački znanstvenici su stvorili najveće umjetno Sunce na svijetu kako bi dobili ‘zeleno’ gorivo. Niz od 149 filmskih projektora sa ksenon lampama (xenon short-arc lamps) koje se mogu fokusirati na površinu 20×20 cm stvarajući 10 000 puta jače svijetlo od Sunca čine sustav Synlight, stvoren u svemirskom centru German Aerospace Center blizu Kölna.

Cilj projekta, na čelu s direktorom instituta Centre’s Institute for Solar Research, Bernhard Hoffschmidt, je naći nove načine dobivanja vodika koji bi služio kao gorivo za automobile i avione bez emisija CO2. Fokusirajući lampe u laboratoriju na jednu tačku, stvara se toplota od 3000 C, a nastala vodena para se dalje razlaže na vodik i kisik.

Synlight troši puno energije, u četiri sata potroši električne energije kao četveročlana porodica u godinu dana. Ipak, konačan cilj projekta je koristiti pravo Sunce, a ne umjetno, naglašava direktor.

Put je još dug da za komercijalnu upotrebu, za što će biti potrebno milijarde tona vodika. Države su pod sve većim pritiskom zbog smanjenja emisije ugljičnog dioksida i nadaju se da će višak energije iz obnovljivih izvora poput vjetra i Sunca moći koristiti za stvaranje vodika elektrolizom vode.

Komercijalna upotreba će biti moguća samo onda kada će društvo i vlade shvatiti kako ne mogu više sagorijevati fosilna goriva, zaključuje Hoffschmidt, objavio je E&T.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply