Tesla bilježi odlične rezultate prvog kvartala

Tesla bilježi odlične rezultate prvog kvartala

Tesla Motors u prvom kvartalu isporučio rekordan broj automobila

Kompanija Tesla Motors u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je 70-postotni porast prodaje u odnosu na isto razdoblje 2016. godine, prodavši rekordnih nešto više od 25 000 automobila. Takvi rezultati predstavljaju velik oporavak za kompaniju nakon problema koje je imala u proizvodnji krajem prošle godine, a koji su rezultirali padom isporuka od 9 posto u četvrtom tromjesečju.

Kako prenosi agencija Reuters, prošli tjedan kineski Tencent Holdings kupio je 5-postotni udio u Tesli za gotovo 1,8 milijardi dolara. To je poticaj za firmu koja je značajno ulagala u podizanje proizvodnje te se ove godine suočava s visokim troškovima s obzirom na lansiranje novog Modela 3. Kako ga opisuju iz Tesla Motorsa, to je vozilo srednje veličine te ‘najpovoljniji i najpristupačniji” automobil dosad. Iz kompanije se nadaju kako će imati veliki tržišni odjek.

Podsjetimo, Model 3 će ove godine biti dostupan na američkom tržištu po cijeni od 35 hiljada dolara, a što je znatno povoljnije od trenutnih brendova – Modela X i Modela S, čije cijene prelaze 70 hiljada dolara. U prvom tromjesečju ove godine, Model S je isporučen u 13.450 primjeraka, a Model X u 11.550, piše SEEbiz.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply