Toplana Banjaluka dobija još 3,5 mil KM za nabavku mazuta do kraja zime

Toplana Banjaluka dobija još 3,5 mil KM za nabavku mazuta do kraja zime

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić zatražiće saglasnost Skupštine grada za donošenje odluke kojom će mu biti odobreno zaključivanje kompenzacijskog ugovora, cesije, preuzimanja duga ili jemstva na iznos do 3,5 mil KM kako bi bila obezbijeđena dovoljna količina mazuta za isporuku toplotne energije do kraja ove zime.

Ovu odluku razmatraće odbornici na zasjedanju 31. januara i ona je uslijedila poslije dopisa Toplane od 12. januara kada se obratila Gradskoj upravi sa molbom za pomoć jer postoji mogućnost da nestane mazuta, a samim tim i grijanja u gradu.

Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić je rekao da je to samo jedna u nizu garancija koje je grad obezbijedio Toplani kako bi bila završena ova grejna sezona.

– Ova odluka će pomoći da omogućimo sigurnost isporuke toplotne energije i pruža širi spektar mogućnosti djelovanja gradonačelnika. Koje će on mjere preduzeti, zavisiće od svake pojedinačne situacije. Postoji mogućnost kompenzacije, cesije, jemstva ili preuzimanja duga. Isto tako, Toplana je nedavno poslala najvećim dužnicima opomene za naplatu dugova i ova odluka je korak koji dozvoljava gradonačelniku da se uključi u taj posao i pomogne u naplati potraživanja za neplaćene račune – naveo je Amidžić.

Kazao je da će trenutne količine mazuta biti dovoljne do polovine februara te da je, prema procjenama, do kraja sezone potrebno još 8.500 tona mazuta.

Prema posljednjim podacima, Toplana potražuje oko 29 mil KM, od čega javna preduzeća i institucije duguju oko 6 mil KM. Toplana grije više od 20.000 potrošača, a u prosjeku njih 15% ne izmiruje redovno svoje obaveze.

Garancija

Na vanrednoj sjednici Skupštine grada 27. decembra prošle godine jednoglasno je usvojena odluka da Toplani bude data garancija za podizanje kredita od 5 mil KM za nabavku mazuta kako Banjaluka usred zime ne bi ostala bez grijanja. Grad je davanjem garancije od 5 mil KM uspio da riješi problem grijanja za dio ove sezone, ali s obzirom na vremenske prilike, to nije dovoljno.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply