Toshiba širi poslovanje u geotermalnoj energetici

Toshiba širi poslovanje u geotermalnoj energetici

Već i sada najveći proizvođač turbina za geotermalne elektrane proširuje to područje poslovanja.

Kako je izvijestio američki portal ‘Renewable Energy World.com’, japanska skupina Toshiba, koja je već i sada najveći svjetski isporučitelj turbina za primjenu u geotermalnim postrojenjima, dodatno će proširiti svoje poslovanje u području geotermalne energije na pogon i održavanje postrojenja.

Inače, kada je riječ o proizvodnji turbina za geotermalne elektrane, prva tri mjesta u svijetu zauzimaju japanske firme i nakon Toshibe (koja ima udio na svjetskom tržištu 23,4% i do sada je isporučila turbine ukupne snage veće od 3000 MW), slijede Fuji Electric (s udjelom 21,2%) i Mitsubishi Hitachi Power Systems (20,7%).

Ambiciozni cilj Toshibe pri tome je udvostručiti sadašnji udio na tržištu, odnosno povećati ga na 50%. Inače, firma je prvu takvu turbinu isporučila još 1996, za prvu geotermalnu elektranu u Japanu koja je te godine izgrađena, a posljednjih godina isporučuje geotermalne turbine u SAD, Meksiko, Filipine i Indoneziju. Istodobno, sklopila je strateško partnerstvo s američkom geotermalnom tvrtkom Ormat Technologies, s kojom surađuje na projektima u Turskoj i afričkim zemljama.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply