Troškovi OIE mogli bi biti 50% niži već u idućih 10 godina

Troškovi OIE mogli bi biti 50% niži već u idućih 10 godina

Trošak proizvodnje energije iz zelenih izvora mogao bi se prepoloviti u roku od 10 godina, čime bi se dodatno ubrzao i olakšao pomak sa fosilnih goriva. Prema novom izvješću IRENA-e, Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, u 2025. godini prosječni troškovi proizvodnje električne energije iz solarne i energije vjetra mogli bi se smanjiti između 26 i 59% u odnosu na trenutne troškove, naravno ukoliko ih budu pratili adekvatni regulatorni i politički okviri.

Prema studiji “The power to change”, troškovi u 2025. godini mogli bi pasti oko 26% za energije vjetra na kopnu (onshore) i 35% za energiju vjetra na moru (offshore), 43% za koncentriranu solarnu energiju te 59% za fotonaponske sisteme. Prosječna ukupna cijena električne energije iz sunca i vjetra, kada govorimo o generaciji na kopnu trebala bi u 2025. godini iznositi 6.5 eurocenta po kilovatsatu.

Već od 2009. godine, prisjećaju se iz IRENA-e, cijene solarnih panela pale su za 80%, a vjetroturbine između 30 i 40%. “U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo dramatičnom smanjenje troškova vezanih uz proizvodnju energije iz sunca i vjetra. Ovo izvješće pokazuje da će cijene i dalje padati, zahvaljujući raznim tehnološkim inovacijama i tržištu”, izjavio je direktor IRENA-e, Adnan Z. Amin.

“Solar i energija vjetra već su najjeftiniji izvor za nova postrojenja na mnogim svjetskim tržištima, a daljnje smanjenje troškova proširiti će ovaj trend te dodatno potaknuti globalni prijelaz sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije”, napominje Amin te zaključuje da cijene više nisu “prepreka” za okretanje prema zelenoj energiji.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply