Turski stadion za EURO 2024 pretvara energiju vjetra u struju

Turski stadion za EURO 2024 pretvara energiju vjetra u struju

Stadion Ataturk biće nova kuća fudbala Turske, a moguće je da će biti i centralni stadion Evropskog prvenstva 2024… ako se odobri kandidatura ove zemlje koja se pruža na dva kontinenta.

Firma AFL Architects predstavila je dizajn za stadion Ataturk koji je osmišljen tako da poboljša odnos između publike i igrača na terenu ali i da ima akustiku kojom se neće moći mijeriti niti jedan drugi stadion na svijetu.

Međutim, ono nije novi stadion. Zapravo, radi se o renoviranju i adaptaciji postojećeg Olimpijskog stadiona, a sam projekat dio je kandidature koju je Turska podnijela tokom aprila mjeseca. Jedini protivkandidat je Njemačka, a budući domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu 2024. godine znaće se 27. septembra ove godine.

Nova fasada pretvaraće snagu vjetra u električnu energiju.

Obimna obnova postojećeg Olimpijskog stadiona biće vođena integracijom modernih tehnologija u postojeću strukturu, piše ArchDaily.

Fasada postojećeg stadiona biće obložena bijelim GRC ekoskeletom s generatorima koji će snagu vjetra pretvarati u električnu energiju.

Video zid od 20 metara visine

Stadion Ataturk će imati video zidove visoke 20 metara kako na fasadi tako i u unutrašnjosti, na kojima će se prikazivati video sadržaj usklađen sa navijanjem publike.

„Partnerstvo sa Turskom fudbalskom federacijom predstavlja veoma uzbudljiv period za našu firmu. Naš tim ima značajno iskustvo u projektovanju UEFA, FIFA i Olimpijskih stadiona, međutim, učestvovanje u ovako ranoj fazi razvijanja velikog događaja fantastična je prilika za nas da demonstriramo pun potencijal naše ekspertize.“, rekao je John Roberts iz AFL Architects.

Fudbal uz večeru

Kako bi se projekat lakše izveo ali i da bi stadion mogao u međuvremenu da se koristi, adaptacija je podijeljena u dvije faze. U prvoj fazi, biće obnovljeni donji nivoi stadiona dok druga faza podrazumijeva obnovu gornjeg nivoa čime će se kapacitet stadiona proširiti na 92.000 gledalaca. Renoviranjem je predviđena i izgradnja 200 loža u kojima će moći da se smjesti po desetoro gledalaca.

Poseban kuriozitet je takozvani Tunnel Club koji će navijačima sa skupljim ulaznicama omogućiti da dok večeraju gledaju igrače kako pristižu na teren, ali i da bace pogled na klupu i tako dobiju direktan uvid na razvijanje strategije tima. Selektori će obožavati ovu grupu privilegovanih navijača…

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu