U Goraždu puštena u rad solarna elektrana

U Goraždu puštena u rad solarna elektrana

Sa megavatima iz bh. hidro i termoelektrana u izvoz od nedavno putuje i struja sa prve solarne elektrane u BPK Goražde. Naime, u Goraždu je nedavno puštena u rad solarna elektrana snage 150kW. Izgradnja elektrane započeta je 2013. godine, a investitor je Azem Bujak koji je u njenu izgradnju uložio više od 560.000 KM, u

Sa megavatima iz bh. hidro i termoelektrana u izvoz od nedavno putuje i struja sa prve solarne elektrane u BPK Goražde. Naime, u Goraždu je nedavno puštena u rad solarna elektrana snage 150kW.

Izgradnja elektrane započeta je 2013. godine, a investitor je Azem Bujak koji je u njenu izgradnju uložio više od 560.000 KM, u svom rodnom selu Bujaci i kaže da je njen kapacitet dovoljan za snadbjevanje oko 80 kuća, javlja Radio Slobodna Evropa.

Električna energija koju proizvodi ova solarna elektrana predaje se “Elektroprivredi Bosne i Hercegovine”, a povratak investicije očekuje se za sedam godina.

Bujak je istakao da ima u planu izgradnju još jedne solarne elektrane snage 800kW, koja će biti pet puta veća od postojeće i u koju će biti uloženo blizu tri miliona KM.

Radove na solarnoj elektrani izvodila je sarajevska firma Elektro test.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply