U Tesliću puštena u rad mala hidroelektrana – Laktaška firma Mega elektrik uložila 1,3 mil EUR

U Tesliću puštena u rad mala hidroelektrana – Laktaška firma Mega elektrik uložila 1,3 mil EUR

Mala hidroelektrana Žiraja dva, u koju je uloženo 1,3 mil EUR, puštena je juče u rad u Bijelom Bučju u opštini Teslić.

Ovaj energetski objekat je instalisane snage 900 kilovata, a investitor je firma Mega elektrik iz Laktaša, u većinskom vlasništvu SOL grupacije iz Italije.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić je potvrdio da je Žiraja dva 17. mala hidroelektrana u tom entitetu, te da ti objekti ukupno proizvode 51 megavat energije.

U toku je izgradnja, dodao je, još sedam malih hidroelektrana u RS, a dvije su u probnom radu.

Osim ulganja u obnovljive izvore energije, Đokić je rekao da će RS nastaviti i realizaciju energetskih objekata koji koriste neobnovljive izvore, prvenstveno Termoelektrane Gacko dva.

Puštanju u rad ove male hidroelektrane prisustvovao je i ambasador Italije u BiH Nikola Minasi, koji je izrazio zadovoljstvo kvalitenom saradnjom s Vladom i Opštinom Teslić i na ovom projektu.

Predsjednik Mega elektrika Dragan Jerinić je podsjetio da je SOL grupacija prisutna na tržištu BiH već 15 godina kroz razne investicije, te da su na području Teslića proveli četiri projekta izgradnje malih hidrocentrala i najavljuju dalje investicije u projekte obnovljivih izvora energije.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu