Uskoro redovna proizvodnja struje u Maloj hidroelektrani Govza

Uskoro redovna proizvodnja struje u Maloj hidroelektrani Govza

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske održala je jučer u Foči javnu raspravu o nacrtu dozvole za proizvodnju električne energije banjalučkog preduzeća "Elektros" u Maloj hidroelektrani "Govza B-G-1" na istoimenoj rijeci u Jeleču kod Foče.

Maksimalna instalisana snaga ove protočne elektrane sa dvije turbine, koja je u aprilu prošle godine puštena u probni rad, je 4,9 megavata.

Jedan od vlasnika “Elektrosa” Braco Stupar kaže da će ova elektrana ubrzo dobiti sve potrebne dozvole i sertifikate i da će u aprilu ili maju početi redovnu proizvodnju.

“Prema projektnoj dokumentaciji, godišnje bi trebalo da proizvodi 22 miliona kilovat-časova električne energije, što je otprilike dovoljno za cijelu Foču, a vrijeme će pokazati koliko će imati vode i koliku prozvodnju će ostvarivati”, rekao je Stupar.

On je dodao da je u gradnju ove elektrane uloženo 12 do 13 miliona KM  i da trenutno zapošljava pet radnika.

Stupar je objasnio da koncesiona naknada iznosi pet odsto ukupnih prihoda od proizvodnje struje, te da se od naknade, koju ubire resorno ministarstvo, 80 odsto sredstava sliva u opštinski budžet, a 20 odsto u republički.

“Godišnja koncesiona naknada trebalo bi da iznosi najmanje 100.000 KM”, kaže Stupar.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je sve što je ovom investicijom planirano završeno na vrijeme.

“Ona je već sada zaposlila pet ljudi, a od koncesione naknade u našem budžetu očekujemo 100.000 KM  godišnje, što je za nas vrlo značajno, tako da sa radošću očekujemo početak gradnje i drugih hidroelektrana na području naše opštine. Jedna od njih takođe se gradi u Jeleču i, prema dinamici radova, mislimo da će u ovoj godini biti završena”, dodao je Mašić.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply