Uvoz struje 82 miliona maraka

Uvoz struje 82 miliona maraka

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, Bosna i Hercegovina je samo u prvom kvartalu ove godine uvezla struju u vrijednosti od čak 82 miliona maraka. To je povećanje od 115% u odnosu na isti period prošle godine.

Ekonomski stručnjaci smatraju da se povećan uvoz prvenstveno odnosi na Federaciju, čiji veliki energetski sistemi mnogo troše, za razliku od Republike Srpske koja je kroz privatizaciju pogasila veći dio svoje industrije.

Zima je bila sa puno snijega i niskim temperaturama, pa se i potrošnja struje povećala. BiH je za samo prva tri mjeseca uvezla električnu energiju u vrijednosti od čak 82 miliona maraka. Doduše, i izvezla je 131 milion, ali to ne umanjuje enorman uvoz, koji je za prvi kvartal ove godine veći za 115% u odnosu na isti period prošle godine.

Uz to, Republika Srpska u januaru, zbog praznovanja, gotovo i nije radila, tako da je imala veći izvoz od uvoza, što potvrđuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku. Izvoz naspram uvoza struje u Republici Srpskoj u tom periodu kretao se u odnosu 57 miliona prema 16.

U „Elektrokrajini” kažu da oni nemaju mnogo veze sa računicom oko uvoza i izvoza.

Ni resorni ministar ne barata ciframa, ali nije zabrinut, budući da se više izvozi nego što se uvozi.

Uvoz električne energije u BiH za čitavu prošlu godinu iznosio je 115 miliona maraka. Ekonomski stručnjaci godinama ukazuju na to da BiH uvozi mnogo elekrične energije, iako je njena proizvodnja struje daleko veća nego što joj je potrebno.

Izvor: BN Televizija

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply