Veće naknade za obnovljive izvore energije u RS-u

Veće naknade za obnovljive izvore energije u RS-u

Električna energija u Republici Srpskoj poskupljuje za 0,7 odsto po osnovu veće naknade za obnovljive izvore energije , odlučila je Regulatorna komisija za energetiku.

Veći računi za struju građane očekuju već od nove godine.

Samo u 2018. računa se da će se po tom osnovu građani platiti dodatnih oko 25 miliona maraka. U Komisiji kažu da prikupljeni novac ide na premije za novoizgrađene elektroenergetske objekte uglavnom privatne vlasnike malih i srednjih hidroelektrana. Deset odsto od naknade ide Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

“U Republici Srpskoj tokom 2017. godine izgrađeni su novi proizvodni objekti ili će biti završeni tokom 2018. godine, te je i za njih, s ciljem isplate zakonom propisanog podsticaja, neophodno obezbijediti sredstva za podsticaj”, ističu u Komisiji.

U Elektroprivredi kažu da struja u RS neće poskupjeti, i pored toga što će računi evidentno biti veći.
“Uvećanje cijene na računima za električnu energiju od 0,7 odsto ne odnosi se na cijenu električne energije. Radi se o posebnoj naknadi koja ne predstavlja prihode Elektroprivrede Republike Srpske i njegovih zavisnih preduzeća”, rekla je Ana Bokonjić Buha, portparol Elektroprivrede RS.

Postotak od 0,7 odsto u prevodu znači 27 feninga po prosječnom mjesečnom računu za struju. To nije puno, mahom komentarišu potrošači, ali je, kažu, ipak poskupljenje, izvještava ATV.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu