Vrste prozora i vrata

Vrste prozora i vrata

Postoje dvije vrste prozora: oni koji se otvoraju i oni koji se ne otvaraju operabilni i fiksni prozori, pogledatisliku 4. Koristite fiksne prozore onoliko koliko vam fizika zgrade dozvoljava imajući u vidu da spavaće sobe trebaju imati barem jedan operabilan prozor za izlaz u nuždi. Fiksni prozori su efikasniji zbog svojih hermetičnih karakteristikate nude veću

Postoje dvije vrste prozora: oni koji se otvoraju i oni koji se ne otvaraju operabilni i fiksni prozori, pogledatisliku 4.

Koristite fiksne prozore onoliko koliko vam fizika zgrade dozvoljava imajući u vidu da spavaće sobe trebaju imati barem jedan operabilan prozor za izlaz u nuždi. Fiksni prozori su efikasniji zbog svojih hermetičnih karakteristikate nude veću sigurnost.

Postoje mnogi oblici operabilnihprozora: tenda, krilo, lijevak, horizontalni klizač, vertikalni klizač i okrenuti-i-nagnuti (Sl. 5).

Postoje dva načina za brtvljenje operabilnih prozora kako bi se smanjio izlazak zraka: s kompresijom ilikliznim zatvaračem. Prozori s kompresijskim brtvama su općenito vise hermetički zatvoreniod operabilnih prozorate bi namtrebali biti prvi izbor prvi kupovini prozora. Na primjer, prozori sakrilom, tendom, hopperom i okret-i-nagibombi treba li imati mehanizme za zaključavanje (Sl. 6). Takođe, provjerite da li je brtvaizrađena od neoprenskog tipa gume.

Vrata su nešto manje komplikovana. Ona su ili čvrsta, čvrsta s izoliranom jezgrom, čvrsta s prozorima, ili čvrsta s izoliranom jezgrom i prozorima. Balkonska vrata su obićnoklizna vrata.

Neki materijali imaju bolji koeficijent prolaznosti od drugih kao naprmijer što vrata od punog drvetaimaju od vrata sa metalni oklopom uzimajući u obzir izolacione materijale vrata.(Sl. 8).

Vrata su kao prozorite imaju okvir, prag, dodatno ostakljenje (po potrebi), te se postavljaju u otvore u zidu.(Sl. 9).Poput prozora, neka vrata se čak montiraju u okvir i prag dok su još u fabrici.

Ostakleni dijelovi

Ostakljenje je pojam za transparentan ili proziran materijal na prozoru ili vratima.Prozori se dijelena jedno ili više krilne. Na primjer, dvokrilni prozor generalno ima dva pokretna krila, dok jednokrilni prozor ima samo jedno pokretnokrilo (Sl. 10).

Krila se mogu dijeliti na dva ili više “˜svjetla”™ (ostaklenja) i čuvana su od strane poprečnih gredica.(Sl. 10).

Vrste ostakljenja

Kada govorimo o prozorima, obično govorimoo jednoslojnim, dvoslojnim ili troslojnim ostaklenjima. Ova ostaklenja se odnose na broj stakala ugrađenih u prozore: jednoslojni – jednostaklo, dvoslojni – dvastakla, troslojni tri stakla (sl. 11).

Da biste odredili broj ostakljenja u pojedinim prozorima, držite prozor uz svjetlo i brojite refleksije (Sl. 12).Na primjer, u dvostruko ostaklenim prozorima vidjet ćete dvije refleksije, što odgovara broju ostakljenja.

Većina proizvođača nude nekoliko vrsta stakala koji imaju direktan uticajna faktor izolacije i kondenzaciju na staklu. Za povećanje energetske efikasnosti ponekad se stavljaju prozirne plastične folije unutar prozora između stakala.

Razni premazina površini stakla – folije, ili inertni plinovi između ostakljenjamogu značajno povećati izolacijsku vrijednost dvostruko ostaklenog prozora čakvise od standardnog troslojnog prozora.

Danas su većina stakala naprozorima izolirana i hermetički zatvorenakako bi se spriječilo curenje zraka ili od ulaska vlage u prostor, eliminirajući prljavštinu i kondenzaciju između ostakljenja. U slučaju da vlažan zrak pronađe svoj put do zatvorenog zračnog prostorakondenzacija između ostakljenja se stvara.

Razmaknice

Ako pogledate između prozorskih stakala, u konvencionalnim dvoslojnim prozorima gdje se staklo dodiruje sa okvirom, vjerojatno ćete vidjeti traku koja je poznata kao razmaknica.Svrha razmaknice je održavanje razdvojenost između stakala (Sl. 13).

Razmaknice su izrađene od šupljeg aluminija te sadrže odvlaživače dizajnirane da apsorbiraju vlagu u prostoru između ostakljenja koja je prisutna u tokom proizvodnje. Metalne razmaknicesu značajan izvor gubitaka topline i predstavljaju loše prozorske performanse. Najbolji izolacijske razmaknice često su izrađene od nemetalnih materijala. Tu su i hibridne razmaknice izrađeneod metala i nemetalnih materijala.

Okviri i krila

Prozor se sastoji od ostakljena, okvira i krila. Ostakljena se uklapaju u krila, a okvir ih drži. Okvir i krilo mogu zauzetičak i trećinu ukupnog prozornog prostora i samim timmogu biti glavni izvori gubitka toplotne energije kroz propusnost materijala. Gubitak toplote može rezultirati kroz curenje zraka.Visoko vodljivi materijali koji se koriste u izgradnji okvira i krila imajuugrađene prepreke kako bi se smanjio gubitak toplote. Velika količina gubitka toplote kroz krila i okvire rezultiraju u stvaranju kondenzacije i smrzavanja na unutarnjim prozorskim površinama.

Okviri i krila su proizvedeni od različitih materijala – aluminija, fiberglasa, vinila, drveta i kombinacije pomenutih materijala. Svaki materijal ima svoje prednosti i nedostatke u smislu izolacijske vrijednosti, snage, izdržljivosti, troškova i estetikete zahtjeve za održavanje. Kvalitetni prozori mogu se proizvesti korištenjem bilo koje odovih materijala.

Opća razmatranja

Provjerite sljedeće stvareprozorima pune veličine jer neke značajke mogu biti vidljive samo nauzorcima i maketama. Pažljivo prostudirajte proizvod i za dodatna pitanja se obratite prodajnimpredstavnicima.

Provjerite da su prozori do kraja zatvoreni i da nema prostora između prozora, krila i okvira kako bi se spriječili curenje zraka i vode.

Izolacija stakala se održava na krila pomoću raznih brtvenih metodakako bi se spriječilo curenje vode u između staklene jedinice i lente. Provjerite da li postoje prekidi nasistemubrtvljenja na internim i eksternim površina. Procurena vodana krilu je vjerojatno najveći uzrok neuspjeha prozorske jedinice. Neki proizvođači ugrađujusistem odvodnjavode što omogućuje odvod vode koja bi inače curila.

Uporedba cijena i kvaliteta je jako bitna.Niske cijene iloša kvaliteta prozora nisu dobre dugoročne investicije. Energetski efikasni, izdržljivi i jednostavni za održavanje su prozori koji će osigurati uštedu energije, povećati nivo udobnosti, smanjiti ili eliminirati kondenzaciju na unutarnjim površinama prozora i traju duže.

Aluminijum

Aluminijski okviri su jaki i izdržljivi.Aluminij održava svoju snagu, iziskuje minimalno održavanje i odupire se savijanju.Aluminijski okviri i krila moraju biti dizajniran s termalnim barijerama kako bi se smanjio gubitak toplote.

Fiberglas

Stopa energetskih performansi fiberglas okviraje izrazito visoka. U nekim proizvodima šuplji dijelovi okvira i krila su ispunjeni pjenom za izolaciju kako bi dodatno smanjili gubitak toplote.Fiberglas okviri nude dobru strukturnu snagu i izdržljivost, a zahtijevaju minimalno održavanje.

Vinil

Okviri od ekstrudiranog vinila pružaju dobre toplotneperformanse i lako se održavaju. Veliki vinilni prozorise mogu dodatno ojačati radi povećanje snage, no ti materijali za pojačavanje mogu također povećati vodljivi gubitak toplote.Toplotni zavareni uglovi mogu spriječiti curenje zraka i vode ako se vare kontinuirano bez prekida.Å uplji dijelovi vinilnih okvira se također ispunjavaju pjenom za izolaciju radi poboljšanja toplotnih svojstva.

Drvo

Masivni okviri imaju dobru izolacijsku vrijednost i strukturnu snagu ali zahtijevaju zaštitu od vremenskih uvjeta. Minimalno održavanje, tvornički primijenjene obloge i završni slojevi dostupni suradi spriječavanja curenja vode.Dobro pregledajte zatvorenjana uglovima kao i brtvila između fasade i ostakljenja. Materijalisa toplotnim vodljivim prijenosom ne smiju dodirivati staklo jer mogu uzrokovati kondenzaciju i smanjenje toplotnih performansi prozora.

Kombinacija i  kompoziti

Okviri prozora ili krila se mogu kombinirati sa dva ili više materijala kao što su aluminij, fiberglas, drvo i vinil. Cilj je dobiti najbolje značajke svakog materijala tako da okvir i krilo osiguraju dobreenergetske performanse, trajnost i snagui zahtijeve minimalnog održavanja. Kombinirani prozori koriste različite materijale zasebno u pojedinim područjima dok prozori napravljeni od kompozitnih materijala imaju okvire i krila izrađene od materijala kao što je fiberglas i drvo koji su uklopljeniu proizvodnom procesu. Kompozitni materijali u suštini donose pozitivne atribute materijala od kojeg su izrađene u jednom jedinstvenom obliku.

Hardver

Hardveri operabilnih prozora uključuje šarke, kurble krila, ručke, jezičke brave, itd.,(Sl. 19). Kvaliteta hardvera može uticati na performanse brtvljenja prozora.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply