WWF poziva gradove da se uključe u Sat za planetu Zemlju

WWF poziva gradove da se uključe u Sat za planetu Zemlju

Suočavanje s posljedicama klimatskih promjena mora postati naša realnost, a WWF nas na to podsjeća i ove godine organizacijom desetog, jubilarnog Sata za planetu Zemlju. Iz te svjetske organizacije za zaštitu prirode upućen je poziv svim gradovima da se uključe u ovu akciju te da u subotu, 25. marta, od 20:30 do 21:30 sati isključe javnu i dekorativnu rasvjetu koja osvjetljava glavne znamenitosti grada ili gradske trgove.

Globalna akcija Sat za planetu Zemlju, u svijetu poznata kao Earth Hour, obilježit će se na svih šest kontinenata. U WWF-u vjeruju da će ove godine sudjelovati još više zemalja nego lani kada ih je bilo 178. U Hrvatskoj je u mrak utonulo 68 gradova, u Sloveniji 27, a u Bosni i Hercegovini dvadesetak gradova. U Srbiji je uz sudjelovanje 85 gradova priređeno i spektakularno 3D mapiranje gradske vijećnice. Sat za planet Zemlju 2016. priređen je i u Albaniji, Crnoj Gori, na Kosovu i u Makedoniji.

Od 2007. godine Sat za planet Zemlju mobilizirao je brojna preduzeća, organizacije, vlade i stotine miliona ljudi u više od 7.000 gradova. WWF od samog početka provođenja ove akcije potiče pojedince da djeluju po pitanju klimatskih promjena. Jedan sat koji provodimo u mraku trebao bi poslužiti kao podsjetnik da moramo osigurati održivu budućnost našeg planeta.

Najpoznatije svjetske znamenitosti ponovno će utonuti u mrak posljednje subote u martu. U WWF-u se nadaju da će se Eiffelovom tornju, rimskom Coloseumu ili londonskom Big Benu gašenjem javne i dekorativne rasvjete 25. marta od 20:30 do 21:30 sati pridružiti Gradske zidine u Dubrovniku, Stari most u Mostaru, zidine Kalemegdanske tvrđave u Beogradu, kao i glavni trgovi Ljubljane, Prištine, Podgorice, Skopja i Tirane.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply