Zašto je solar duplo jeftiniji u Njemačkoj nego u SAD-u

Zašto je solar duplo jeftiniji u Njemačkoj nego u SAD-u

Nova studija Lawrence Berkeley National Laboratorya se bavila istraživanjem zašto solar na sunčanim dijelovima SAD-a košta duplo više nego u oblačnoj Njemačkoj. Fokus studije koju je napravio Joachim Seel je bio na fotonaponskim sistemima manjim od 10 kW koji se nalaze na kućanstvima a koji su u vlasništvu kućanstava što je uobičajena praksa u Njemačkoj, ali nije u

Nova studija Lawrence Berkeley National Laboratorya se bavila istraživanjem zašto solar na sunčanim dijelovima SAD-a košta duplo više nego u oblačnoj Njemačkoj.

Fokus studije koju je napravio Joachim Seel je bio na fotonaponskim sistemima manjim od 10 kW koji se nalaze na kućanstvima a koji su u vlasništvu kućanstava što je uobičajena praksa u Njemačkoj, ali nije u SAD-u gdje treća strana često bude vlasnik sistema.

Studija je otkrila da je glavna razlika u “žmekim” troškovima, a ne u cijeni komponenata pošto Njemačka koristi otprilike jednaki udio jeftinijih modula iz Azije kao i SAD. U studiji su stoga zaključili da je sama veličina tržišta, pri čemu je Njemačko tržište 14 puta veće, čimbenik barem pola razlike u cijeni.

Autori kažu da je feed-in-tarifa spustila cijene u Njemačkoj i da je slična situacija u SAD-u, samo tamo cijeli sistem nije tako efikasan. Jednostavno gledano, feed-in-tarifa u Njemačkoj se smanjuje svake godine od 2004., te time stavlja pritisak na Njemačke instalatere solarnih fotonaponskih sistema da spuste cijene kako bi i dalje bili atraktivna investicija za svoje kupce.

Drugi razlog zbog viših cijena u SAD-u su administrativne barijere koje uključuju duži proces instalacije, inspekcije i dobivanja dozvola, veći marketinški troškovi i viši porez za fotonapon. Troškovi rada su isto puno viši u SAD-u, ali to ponajviše zato što radnicima u SAD-u treba 10 puta više vremena za postavljanje sistema (75 sati po sistemu naspram 7,5 sata u Njemačkoj).

Studija je još otkrila da cijena solarnih sistema u SAD-u jako varira, pri čemu različita politika pojedinih saveznih država jako utiče na cijene. Autori studije su na kraju predložili da se treba provesti dodatno istraživanje uz procjenu uticaja feed-in-tarife u Njemačkoj na smanjivanje cijena i potencijalni utjecaj na solarnu politiku SAD-a.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu