Zemlja opasnom brzinom gubi prirodna staništa, sve regije pod visokim rizikom

Zemlja opasnom brzinom gubi prirodna staništa, sve regije pod visokim rizikom

Zemlja opasnom brzinom gubi prirodna staništa, a već sada možemo reći da je pod čovjekovim utjecajem već polovica naše planete od prirodnog staništa postala tlo koje je pod utjecajem ljudskih aktivnosti.

Samo u posljednjih 20 godina ljudske aktivnosti su transformisale više od 4,5 miliona kvadratnih kilometara prostora prirodnih staništa, to jest ekvivalent dvije trećine Australije.

Ovi rezultati predstavljeni su u studiji koju je provelo nekoliko univerziteta i nevladinih organizacija, uključujući i Wildlife Conservation Society (WCS). Istraživanje je objavljeno u publikaciji Conservation Letters povodom UN-ove Konferencije o biološkoj raznolikosti koja će se održati u Cancunu 17. prosinca.

Uništavanje staništa, objašnjavaju naučnici, još uvijek daleko nadmašuje njihovu zaštitu u mnogim dijelovima planete, uprkos bezbrojnim naporima zaštite.

“Kao rezultat gubitka staništa, prošlih i trenutnih, gotovo polovica ekoregija u svijetu može se svrstati u regije pod vrlo visokim rizikom”, kaže James Watson sa Univerziteta u Queenslandu, jedan od autora studije.

Ekoregije pod visokim rizikom, nalaze se na svim kontinentima, ali ipak najviše ih ima u Europi, južnoj i jugoistočnoj Aziji, Sjevernoj Americi i zapadnoj Latinskoj Americi, zapadnoj Africi i Madagaskaru.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply