Zenica dobija 20 mil EUR granta za sanaciju otpadnih voda – U projektu učestvuju ArcelorMittal i Rudnik mrkog uglja

Zenica dobija 20 mil EUR granta za sanaciju otpadnih voda – U projektu učestvuju ArcelorMittal i Rudnik mrkog uglja

U zgradi Gradske uprave Zenice danas je predstavnik KfW misije Johannes Kannicht sa gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem i direktorom Vodovoda i kanalizacije Ekremom Kahrimanom potpisao sporazum vrijednosti blizu 20 mil EUR, kojim će biti riješen problem otpadnih voda u Zenici.

Projekat od velikog značaja osiguran je grant sredstvima sa uslovom da otpadne vode riješe i postrojenja kompanije ArcelorMittal Zenica i Rudnika mrkog uglja Zenica.

Učesnici projekta su njemačka bankarska grupacija KfW, Švicarska agencija SECO i JKP VIK Zenica, te Gradska uprava i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Kahriman je nakon današnjeg potpisivanja sporazuma izjavio kako su nakon pregovora sa predstavnicima KfW-a i SECO-a došli do dogovora da se osiguraju stopostotna grant sredstva, te da će grad Zenica učestvovati sa milion eura i VIK Zenica sa 800.000 EUR.

– ArcelorMittal i Rudnik moraju riješiti svoje otpadne vode i to smo smatrali dobrim uslovom naših donatora i finansijera, jer tako rješavamo sve prljave vode u Zenici. Eksperti iz Njemačke su došli, snimili stanje i napravili koncept prema kojem će ići dokumentacija – izjavio je Kahriman.

U Banlozima će biti postavljen sistem za prečišćavanje voda s obzirom na to da gradska kanalizacija završava u rijeci Bosni, a čitav projekat bi trebalo da bude završen 2021. godine.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply