Zgrada opere u Sidneju postala ekološki efikasna pet godina prije predviđenog roka

Zgrada opere u Sidneju postala ekološki efikasna pet godina prije predviđenog roka

Jedna od najčuvenijih građevina na svijetu prestala je da emituje ugljen-dioksid. Specijalno u tu čast, sidnejska Opera zasijala je u zelenom svijetlu.

Redukovanjem emisije ugljen-dioksida i efikasnim upravljanjem otpadom, zgrada Nacionalne opere dobila je zvaničan sertifikat o energetskoj efikasnosti čitavih pet godina prije nego što je to bilo predviđeno. Australijske vlasti prezadovoljne su postignutim uspijehom, piše ArchDaily.

Kako su u tome uspijeli?

Da bi se smanjila potrošnja električne energije za 14%, sijalice u koncertnoj dvorani zamijenjene su LED rasvjetom prilagođenom specifičnim potrebama tako velike sale. Njihova zamijena dovela je do smanjenja potrošnje električne energije za 75%, a pritom je instaliran i novi sistem za regulaciju korištenja električne energije i vode. Jedinice za hlađenje dvorana Opere povezane sa inovativnim sistemom za hlađenje morskom vodom takođe su zamijenjene i time je postignuto smanjenje energije od 9%.

Dvorana Opere hladi se unapređenim sistemom koji koristi obližnju morsku vodu.

U cilju povećanja stope reciklaže sa 25% na 60%, implementiran je novi sistem upravljanja otpadom koji podrazumijeva prenos odbačene hrane u poseban objekat gdje biva pretvoren u energiju. Na taj način se organski otpad ponovo koristi, umjesto da se odvozi na deponiju. Pored toga, uveden je i obrazovni program za upravljanje otpadom za osoblje i projektante.

„Ekološka održivost je utkana u DNK zgrade Opere. Arhitekta Jorn Utzon još je tokom 1960ih inkorporirao elemente održivog dizajna u njenu konstrukciju. Želimo da ispoštujemo i unaprijedimo ovo nasljeđe kroz sve projekte koje radimo i u koje uključujemo održive metode. Ponosan sam što mi je pripala čast da objavim da smo, zahvaljujući dugoročnom fokusu, kreativnosti i podržci naših partnera EnergyAustralia postali ekološki neutralni pet godina ranije nego što je planirano„, izjavio je Louise Herron AM, direktor sidnejske Opere.

Koji su planovi za dalje?

Zaposleni u sidnejskoj Operi namjeravaju da nastave ovim putem. Njihov cilj je da se status ekološke neutralnosti održi sve do 2023. godine kada će Opera proslaviti 50. godišnjicu, ali da se ne stane samo na tome. Osim toga, planiraju da smanje upotrebu energije na 20%, a da nivo reciklaže otpada podignu na 85%.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu