Značajan angažman Švicarske na realizaciji ekoloških projekata u ZDK-u

Značajan angažman Švicarske na realizaciji ekoloških projekata u ZDK-u

Švicarska sudjeluje u realizaciji nekoliko ekoloških projekta u gradu Zenica, te je o stanju okoliša u ovom gradu tokom sastanka s premijerom Zeničko-dobojskog kantona Miralemom Galijaševićem i ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okolice Fahrudinom Brkićem, razgovarala švicarska ambasadorica u BiH Andrea Rauber Saxer.

Razgovarano je o, kako je rečeno, dobroj saradnji Švicarske i ZDK-a, jer je Švicarska u ovom kantonu veoma angažirana posebno u oblasti izgradnje vododovodnih sistema, kao i drugih projekta u oblasti zdravstva, zapošljavanja i lokalne uprave.

-U tom smislu razgovarano je o kvalitetu zraka u gradu Zenici, koji je ovdje jedna značajna tema i zahtijeva ozbiljan angažman na rješavanju ovih problema – izjavila je ambasadorica Švicarske.

Premijer Galijašević je informisao ambasadoricu Saxer o aktuelnoj ekonomskoj, privrednoj i političkoj situaciji u ovom kantonu.

-Posebno smo razgovarali o dosadašnjoj uspješnoj saradnji i djelovanja ove prijateljske zemlje na području ZDK-a, u kojoj izuzetno mjesto zauzima realizacija kantonalnog akcionog ekološkog plana, a posebno o kvalitetu zraka na području kantona. Kao što se zna Švicarska djeluje na realizaciji i projekta saniranja otpadnih voda u Zenici, a na realizaciji programa razvoja demokratije je takođe značajno učešće ove zemlje – istakao je Galijašević.

Švicarska ambasadorica je bila danas i gošća studenata Univerziteta u Zenici gdje je posjetila studente Odjeka germanistike na Filozofskom fakultetu i s njima razgovarala o političkom sistemu u Švicarskoj i o njemačkom jeziku u toj zemlji.

Imala je susret i sa studentima Pravnog fakulteta o temi federalnog uređenja Švicarske i drugim studentskim temama.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu