3.000 Nexbike bicikala za Beč

Javno preduzeće Wiener Linien proširuje svoju ponudu prevoznih sredstava i u narednoj godini u Beču preuzima sistem gradskih bicikala “Citybike Wien”. Od aprila 2022. će građanima širom glavnog grada Austrije biti na raspolaganju 1.000 bicikala proizvođača “Nextbike”, dok će se na jesen taj broj povećati na 3.000.

 Radi se o takozvanim smart odnosno pametnim biciklima s integrisanim lokotom za zaključavanje. U Beču će biti dostupno oko 185 fiksnih fizičkih parkirališta i 50 digitalnih parkirališta. Fizička parkirališta ili stanice predviđena su isključivo za bicikla sistema za iznajmljivanje i označene su crvenom tablom s podacima. Digitalna parkirališta se mogu privremeno aktivirati, na primjer za posebne događaje i ta mjesta su dostupna i drugim biciklima.

 “S biciklima WienMobil bit će još lakše istraživati ​​grad na udoban i ekološki prihvatljiv način ”, rekao je gradski vijećnik za javni prijevoz Peter Hanke.

Evropski lider u ovoj branši “Nextbike” će pored uređivanja stanica, servisirati i održavati bicikle te vršiti njihovu dalju distribuciju. Standardna tarifa za Nextbike u Beču je 0,60 € na 30 minuta, dok vlasnici godišnjih karata imaju posebne pogodnosti. U gradu će se postepeno uklanjati stara Citybike bicikla kako bi se osigurala dovoljna ponuda bicikala za iznajmljivanje. Sistem je dostupan u svakom od 23 okruga.

Autor fotografije: Tobias Holzer

Preuzeto: EurocommPR 

Komentariši

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.