Zvanično predstavljen projekat prekogranične saradnje – ENHANCE

Projekat „Podrška za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja – ENHANCE” je predstavljen u utorak 07.09.2021. godine u hotelu “Palisad” na Zlatiboru. Projekat se implementira u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020. Tijelo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU), Repubilike Srbije. Nosilac projekta je Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine iz Sarajeva, a partneri su Regionalna privredna komora Zlatiborskog upravnog okruga iz Užica i Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti-Energis iz Sarajeva.

Cilj je jačanje ekonomskog rasta i održivih mogućnosti zapošljavanja u industrijskim malim i srednjim preduzećima (MSP) na prekograničnom području Sarajevske makroregije i Zlatiborskog okruga, kroz razvoj kapaciteta za procjenu tržišta,
inovacija, brendiranja kao i saradnju i komercijalizaciju MSP iz sektora drvne, prehrambene i metaloprerađivačke industrije. Implementacija projekta je zvanično počela 1. jula ove godine, a aktivnosti će trajati 24 mjeseca.

Vrijednost projekta je oko 200.000 eura.

Tokom konferencije na Zlatiboru, partneri projekta su predstavili aktivnosti i inovativne usluge za mala i srednja preduzeća iz sektora drvne, metaloprerađivačke i prehrambene industrije, koje planiraju da osiguraju u dvogodišnjoj implementaciji ovog projekta, razvoj alata za procjenu tržišta i alata za poboljšanje inovacijskih kapaciteta, izradu stratetegija za brendiranje proizvoda i izvozne strategije, razvoj kapaciteta e-learning, obuka zaposlenika MSP u pripremi i pisanju projakata, izradu vodiča za pristup sredstvima domaćih i međunarodnih finansijskih institucija.

“Prekogranična saradnja je od velikog značaja za naš kraj, a privrednici su uvijek bili ti koji tu saradnju pokreću kao što će biti i ovog puta. Fokus projekta biće na problemu nedostatka radnika određenih kvalifikacija, a privrednici iz malih i srednjih preduzeća iz Zlatiborskog okruga i Sarajevske makroregije će kroz aktivnosti ovog projekta imati priliku da ojačaju svoje kapacitete kada je u pitanju konkurentnost i održivo zapošljavanje”, izjavila je ovom prilikom Ana Lapčević direktorka RPK Zlatiborskog upravnog okruga i istakla da će svi učesnici u projektu dati sve od sebe da svi ciljevi definisani projektom budu i ostvareni.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, govoreći o značaju projekta u prekograničnoj saradnji, između ostalog je rekao: “Mislimo da ćemo mapirati sva mala i srednja preduzeća koja su osnova za eventualno privlačenje većih kapitalnih investicija . Na kraju realizacije projekta izvući ćemo barem dva ključna dokumenta koji bi mogli biti osnova za donosioce odluka u našim regijama. na koji način, kako i kojom dinamikom podržati i poboljšati rad malih isrednjih preduzeća”.

“Očekujemo, prije svega, da pomognemo malim i srednjim preduzećima iz sektora drvne, metaloprerađivačke i prehrambene industrije da razviju određene vještine, da se međusobno povežu, uspostave poslovnu saradnju i da imaju mogućnost da nastupe zajednički na nekim novim tržištima. Zaista postoji veliki potencijal u ova tri sektora u ove dvije regije i šteta je ne dati im mogućnost da dođu do novih kupaca”, Almin Mališević, Privredna/Gospodarska komora
FBiH.

Projektom će biti uključeno ukupno 90 firmi, po 45 iz Zlatiborskog okruga i iz Sarajevske makroregije,
kao i minimalno 90 zaposlenih i 40 nezaposlenih.

Komentariši

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.