Beč: Energetska efikasnost pomoću “gigantskog kuhala”

U Beču se pored spalionice otpada “Spittelau” gradi novo “Power-to-Heat” postrojenje. Kao jedna vrsta “gigantskog kuhala za vodu”, ovo postrojenje će od proljeća 2022. godine višak energije iz obnovljivih izvora pretvarati u toplotnu energiju, a njegov krov će se koristiti za urbano vrtlarstvo.

 Na taj način se energija u potpunosti iskorištava i doprinosi stabilizaciji bečke mreže. “Sistemi kao što je “Power-to-Heat” su za zaštitu klime od posebnog značaja. Za vrijeme jakog vjetra turbine često generišu više energije nego što je u tom trenutku neophodno. Pomoću postrojenja će se pritiskom na dugme taj višak moći apsorbirati, pretvoriti u toplotu, pohraniti i distribuirati. Beč će se tada praktično zagrijavati snagom vjetra.”, objasnio je Michael Strebl, izvršni direktor bečke elektroprivrede Wien Energie.

 Postrojenje će raspolagati sa dva protočna bojlera jačine pet megavati. Kada dođe do prekomjerne opskrbe u elektroenergetskoj mreži, višak energije se prenosi preko “Austrian Power Grid”, kojeg postrojenje u roku od par minuta preuzima i koristi za zagrijavanje vode do 155 stepeni Celzijusa. Voda se zatim uvodi u mrežu za daljinsko grijanje kako bi zagrijala bečka domaćinstva.

 Ovo je drugo po redu “Power-to-Heat” postrojenje u Beču. Prvo je pokrenuto 2017. godine. U skladu sa ostatkom građevine u Hundertwasser-stilu, na krovu novog “kuhala” uposlenici mogu saditi paradajz, papriku, začine i naravno odmarati.

Autor fotografije: Merlin Bartholomäus

Preuzeto: EurocommPR

Komentariši

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.