Beč: Hiljadita električna punionica puštena u rad

Beč od 2017. radi na izgradnji infrastrukture za elektromobilnost. U junu ove godine je zvanično puštena i 1000. e-punionica u rad.

 “Razvoj elektromobilnosti je važan doprinos u tranziciji mobilnosti i održavanju kvalitete života u našem gradu, zajedno s širenjem javnog prijevoza, pješačkih i biciklističkih ruta. Bečlije već sada imaju najniže emisije CO2 po glavi stanovnika, jer preko 70 odsto svojih putovanja pokrivaju javnim prijevozom, biciklom ili pješice. Javnom infrastrukturom za električno punjenje prelazak na elektromobilnost činimo još atraktivnijim.” rekla je Ulli Sima, vijećnica za inovacije, urbanizam i mobilnost.

Pored 1000 javnih punionica, bečka elektroprivreda upravlja i stotinama punionica koje su dijelom privatne, kao što su punionice u garažama. Ukupno je u austrijskoj prijestolnici dostupno preko 1850 e-punionica. Pored osnovne mreže, u planu je izgradnja dva parka za punjenje sa po 10 punionica, svaka snage do 150 kW.

Ove godine je u Austriji već registrovano preko 12000 električnih automobila. Taj broj se ogleda i u broju punjenja. Od januara do maja 2021. izvršeno je duplo više punjenja, nego tokom istog perioda prethodne godine. Od kraja 2017. samo u Beču je bilo preko 320.000 punjenja automobila električnom energijom. Do sada su vozači električnih automobila u glavnom gradu Austrije potrošili pet miliona kW/h i time prešli 33,5 miliona kilometara, dakle 760 puta obišli planetu.

Autor fotografije: Wien Energie/Martin Steiger

Preuzeto: EurocommPR

Komentariši

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.