Beč pretvara željezničku stanicu u najveći park nakon 1974. godine

Do 2025. godine će u Beču, na prostoru nekadašnje željezničke stanice Nordbahnhof, nastati park površine 93 000 m². “Freie Mitte” (prev. Slobodni Centar) bit će najveći bečki park nakon uređenja Kurpark Oberlaa 1974. godine.

 Planirano je uređenje prostora za odmor i rekreaciju, ali i “urbana divljina”, u kojoj će se biljke i životinje moći slobodno razvijati.

 “Ovim parkom otvaramo nove smjerove u dizajnu bečkih parkova. “Freie Mitte” neće biti “uglađeni” park, već potpuno nova vrsta rekreacijskog i prirodnog prostora za stanovnike Beča. To će između ostalog osigurati “urbana divljina” i preostale tračnice željezničke stanice“, rekao je Jürgen Czernohorszky, član gradske i pokrajinske vlade u Beču, resor za klimu, životnu sredinu, demokratiju i osoblje.

 “Freie Mitte” je klimatski park odnosno prirodna oaza u drugom bečkom okrugu, u kojoj će biljke i životinje neometano živjeti. Ovo područje je već sada stanište za nekoliko zaštićenih vrsta, poput zelenih krastača i pješčanih guštera. Ubuduće je planirano uređenje prostora za sunčanje, vrtova za druženje, zona za pse, izgradnja drvenih šetališta za promatranje prirode, te sadnja 300 novih stabala. Mjesto koje je ranije služilo za skladištenje uglja za željezničku stanicu, sada će biti pretvoreno u sportske i rekreativne terene. Uređenje parka počinje u julu, a prvi reoni bi trebali biti završeni do jeseni 2021.

Autori fotografije:

GB – Gebietsbetreuung; Stadt Wien

Komentariši

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.