“BeRTA” moduli u Beču: Novi način ozelenjavanja grada

U borbi protiv ljetnih vrućina i klimatskih promjena, Beč se sve više oslanja na ozelenjavanje grada i zelene fasade kao “prirodne klima uređaje”. Najnoviji projekt pod nazivom “BeRTA” omogućava stanovnicima još jednostavniji i jeftiniji pristup zelenoj fasadi.

 “BeRTA” moduli su izdržljiva korita izgrađena od vlaknastog cementa sa rezervoarima za vodu i posebnom podlogom. U njih se sade biljke penjačice koje se prilagođavaju fasadama. Ovaj korak ka ugodnijim ljetima grad subvencionira putem centra za ozelenjavanje “GRÜNSTATTGRAU”. Subvencija pokriva implementaciju projekta i sve nastale troškove do ukupno 6.880 eura, uz određenu participaciju građana od 560 eura po modulu odnosno koritu.

Projekti ozelenjavanja u proteklih par godina pokazali su da stanovnike od nauma ne odvraćaju samo troškovi nego i administrativni procesi. Stoga je “BeRTA” zamišljen kao sveobuhvatan projekt, u sklopu kojeg se na jednom mjestu nalaze sva rješenja za određenu građevinu. Prednost zelenih fasada nije samo čišći zrak, nego i bolja mikroklima. Temperature u ozelenjelim dijelovima grada izmjerene su do 13 stepeni Celzijusa niže u odnosu na ostatak. Smanjujući potrebu za hlađenjem, fasade pomažu u smanjenju emisije CO2, dok ozelenjavanje za građevine djeluje poput štita od vremenskih utjecaja i pomaže u smanjenju troškova obnove i održavanja. Pored toga, evidentno povećava vrijednost građevine, kvalitetu života u njoj i poboljšava zdravlje stanovnika.

Autor fotografije: BeRTA/Christine Kaindl

Preuzeto: EurocommPR

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.