Besplatna biciklistička obuka za 5.000 bečkih osnovaca

Austrijsko ministarstvo za zaštitu klime i okoliša (BMK), u namjeri da biciklizam učini privlačnijim za djecu, ulaže do 1,5 miliona eura u obuke za vožnju biciklom u osnovnim školama. Za 126.000 osnovaca u Austriji biti će omogućeno do 7.000 kurseva. U Beču su u okviru pilot faze, u saradnji s gradom, već održani prvi kursevi.

 Obuka traje dva sata i predviđena je za osnovce od prvog do četvrtog razreda. Kroz vježbe na otvorenom, prilagođene dobi, mališani putem igre uče kako sigurno koristiti bicikl u saobraćaju. “Grad Beč želi naučiti djecu kako da se kreću gradom na zdrav, siguran i klimatski prihvatljiv način. Ako se djeca, odrasli sutrašnjice, vole kretati na ekološki prihvatljiv način, to je učinkovit doprinos zaštiti klime. Više od 5.000 djece u Beču će kroz besplatne biciklističke obuke naučiti bolje voziti bicikl”, naglašava gradska vijećnica za mobilnost Ulli Sima.

Obuke se finansiraju iz programa “klimaaktiv mobil”, inicijative za zaštitu klime u sektoru transporta, a u glavnom gradu Austrije se implementiraju u sklopu programa Bečke agencije za mobilnost uz podršku Direkcije za obrazovanje i policije.

Autor fotografije: PID/Christian Fürthner

Preuzeto: EurocommPR

Komentariši

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.