Veliki uspjeh bečkih besplatnih PCR testova od kuće

“Redovno testiranje je neophodno za praćenje procesa i brzo prekidanje lanca zaraze.” – bečki gradonačelnik Michael Ludwig

 Putem inicijative “Svi grgljaju!”, koju sprovodi Grad Beč u saradnji sa Privrednom komorom Beča, od početka projekta krajem marta besplatno je podijeljeno oko 1,3 miliona PCR testova na Covid-19. U Beču je do 25. aprila 2021. godine analizirano 1.025.613 uzoraka, od čega je bilo 5.748 ili 0,56 posto pozitivnih. Na taj način je pravovremeno otkriveno 5.800 infekcija i spriječeno daljnje širenje zaraze.

 Stanovnici Beča su testove izuzetno dobro prihvatili. Do sada se oko 400.000 ljudi registrovalo putem web aplikacije projektnog partnera Lead Horizon kako bi sproveli test. U prosjeku laboratorije Lead Horizona analiziraju do 31.400 uzoraka dnevno, a najviši broj dnevno analiziranih uzoraka je 40.000.

 “Uz projekt “Svi grgljaju!” smo stanovnicima Beča dali na raspolaganje način testiranja, koji je jedinstven u cijeloj Austriji. Redovno testiranje je neophodno za praćenje procesa i brzo prekidanje lanca zaraze.” – izjavio je gradonačelnik Michael Ludwig.

 Pouzdanost ovih testova jednako je visoka kao i pouzdanost ostalih PCR testova. Beč se trenutno priprema i za rast potražnje za besplatnim PCR-testovima na grljanje odnosno ispiranje grla krajem maja, koje bi moglo uslijediti sa popuštanjem mjera.

Autor fotografije: PID Jobst – Ludwig

Preuzeto: EurocommPR

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.