Održana platforma u Hercegovačko-neretvanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu

Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera u borbi protiv širenja virusa COVID-19, 8. aprila 2021. godine održana je konferencija „Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj Hercegovačko – neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona“, u Mostaru.

Konferencija se održala u okviru projekta „Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH“, s ciljem promocije sigurnih, inovativnih, čistih i zdravih tehnološkig rješenja. Analiziralo se stanje te raspravljalo o izazovima i potencijalnim rješenjima u oblastima pametnih gradova i zajednica, upravljanje energijom i otpadom, te urbanoj i elektromobilnosti.

Firma Lanaco predstavila je zaokružena rješenja GO Platforme, kroz ukazivanje na brojne mogućnosti, s ciljem osiguravanja kvalitetnijeg načina življenja u BiH.

„Imali smo priliku predstaviti rješenja koja se tiču pametog grada i zajdenice, koja uključuju rješenja iz oblasti pametnog parkinga, zatim iz oblasti zaštite zagađenja zraka i jedno rješenje iz oblasti poljoprivrede“, navodi Zoran Bojanić, predstavnik Lanaco kompanije.

U Udruženju Energis se najviše raspravljalo i o velikom broju divljih deponija oko Mostara „Zagađenje ne poznaje granice, toksične materije brzo koriste prirodu kao svoju platformu pa smo valjda tako i svjesni da deponije nisu problem samo određenog grada, opštine, kantona već su deponije problem BiH“, navodi Sendžana Muslić, predstavnica Energisa.

Na finalnoj konferenciji u Sarajevu, udruženje Energis će predstaviti listu preporuka za razvoj urbanih sredina u FBiH kojom će pružiti sve neophodne informacije o potencijalu i mogućim rješenjima za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH, te koja će biti dostavljena nadležnim institucijama. Dokument će biti objavljen na društvenim mrežama kako bi podigli svijest građana i podstakli ih na aktivno zagovaranje ovih promjena.

Sponzori projekta: LANACO kompanija, Fabrika Cementa Lukavac, Westport Consulting

Prijatelji projekta: Oaza, Alma Ras

Medijski partneri: Dnevni list; Dobarportal; Mreža za izgradnju mira; Časopis industrija, Akta, RSG Radio, Business Magazin.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.