Beč: Klimatski prihvatljivo daljinsko hlađenje zamjenjuje klima uređaje

Bečka elektroprivreda Wien Energie proširuje svoju ponudu daljinskog hlađenja. Do 2025. godine prsten centrala za daljinsko hlađenje trebao bi umjesto konvencionalnih klima uređaja opskrbljivati kompletan centar grada Beča. Rashladna centrala Stubenring predstavlja prekretnicu u tom pogledu.

 Centrala Stubenring, koju Wien Energie gradi od januara 2020., hladiti će urede, hotele, trgovine i apartmane ukupne površine 300.000 kvadratnih metara, snage 15 megavata. Završetak građevinskih radova planiran je za kraj ljeta 2021. godine.

 “Beč pretvaramo u pionira daljinskog hlađenja u Evropi! Temperature iz godine u godinu rastu, a to je posebno primjetno u gradu. Uz daljinsko hlađenje stvara se ekološki prihvatljivo rješenje, pogotovo za centar grada.”, rekao je gradski vijećnik, Peter Hanke.

 Daljinsko hlađenje je neophodno u prvom bečkom okrugu, jer u mnogim građevinama nema dovoljno prostora za klasične klima uređaje, koji su i štetni za mikroklimu. Sistemi za daljinsko hlađenje će generisati hladnoću centralno i vodu, ohlađenu na 5-6 stepeni Celzijusa, kroz cijevi isporučivati u zgrade. U poređenju s konvencionalnim klima uređajima, daljinsko hlađenje stvara uštedu od oko 70 % energije i 50 % CO2. Bečka elektroprivreda već posjeduje preko 130 megavata snage daljinskog hlađenja, što odgovara rashladnom kapacitetu od 1,3 miliona frižidera.

Autor footografije: Wien Energie/Thomas Jantzen

Preuzeto: EurocommmPR

Komentariši

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.