WienBox – Inovativna mreža pretinaca za uštedu CO2

Logističko rješenje za sve korisnike dostave paketnih pošiljki “WienBox” predstavljeno je jučer u Beču. Ovaj pilot projekat objedinjuje logističke usluge na 206 lokacija i 7.207 pretinaca i služi kao fleksibilno skladište za cijeli grad.

 Svi dosadašnji ponuđači pretinaca u Beču objedinjeni su u jednu mrežu satkanu od 206 punktova po cijelom gradu. Na tim lokacijama korisnici mogu privremeno odložiti svoju torbu pri povratku s treninga, preuzeti online narudžbu, poslati povrat ili preuzeti naručenu robu iz omiljene trgovine i nakon radnog vremena. Rezervacija pretinaca se vrši putem aplikacije, a slanje odobrenja za otvaranje jednostavno putem SMS-a.

 Količina paketnih pošiljki od 2014. godine se udvostručila. Isporuka “posljednje milje” do ulaznih vrata predstavlja veliki izazov za dostavu i transportnu infrastrukturu, a time i za životnu sredinu. Prema istraživanju sprovedenom 2016. godine putem sveobuhvatne mreže pretinaca poput “WienBoxa” može se postići ušteda emisija CO2 od 40 odsto. “Ovo rješenje štedi vrijeme, živce i zaobilazi dostavu iz više pokušaja, a time i emisije CO2,” izjavila je bečka gradska vijećnica za inovacije, Ulli Sima. Pored zaštite okoliša sistemi poput “WienBox” omogućavaju bržu dostavu, nižu potrošnju resursa, efikasniju logistiku povrata, digitalizaciju i bezkontaktnu trgovinu.
Krajem 2021. godine planirano je otvaranje još devet stanica “WienBoxa”. Sistem je naučno utemeljen, a pokrenula su ga bečka komunalna preduzeća. Više na: 
www.wienbox.at

Autor fotografije: Copyright WSTW Juhasz

Preuzeto: EurocommPR 

Komentariši

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.