Pametni šumski grad sa 7,5 miliona biljaka mogao bi biti izgrađen u Meksiku

Njegov dizajn je zamišljen kao “pionir” ekološki efikasnijeg razvoja. Smart Forest City Cancun bi trebao biti izgrađen na lokaciji od 557 hektara u blizini meksičkog grada. Prema riječima arhitekte, on će sadržiti 7,5 miliona biljaka, uključujući brojne vrste drveća i grmova.

“Ovo je botanički vrt u savremenom gradu zasnovan na baštini Maja i njihovom odnosu s prirodnim i svetim svijetom”, kazao je Boeri. “To je urbani ekosistem u kojem su priroda i grad isprepleteni i djeluju kao jedan organizam”.

Njegov projekt dio je koncepta gradova sačinjenih od nebodera natkrivenih biljkama gdje je obilje zelenila namijenjeno čišćenju okruženja. Boerijeva firma se nada da će taj projekat biti usvojen umjesto ogromnog tržnog centra i da će ponovo prekriti šumom mjesto koje je za potrebe gradnje hotela pretvoreno u kamenolom.

“Zahvaljujući novim javnim parkovima i privatnim vrtovima, zelenim krovovima i fasadama, ovim površinama ćemo vratiti prirodni izgled i savršenu ravnotežu između zelenila i tragova gradnje”, izjavio je arhitekta.

Ovaj pametni grad apsorbovat će 116.000 tona ugljen-dioksida godišnje. Grad bi bio izgrađen uz potpuno poštovanje prema privatnosti njegovih stanovnika. Senzori raspoređeni unutar građevina prikupljali bi i dijelili relevantne informacije koje bi se analizirale i pretvarale u prijedloge za unapređenje svakodnevnog života.

Boeri je ranije predstavio plan za zagađene kineske gradove – da ih popuni kulama popločanim od vrha do dna u zelenilu. Pored estetske privlačnosti, objekti pokriveni biljkama upijaju ugljen-dioksid i fine čestice iz atmosfere, čineći zrak daleko sigurnijim za disanje. Ovaj arhitekta već je izgradio malu “vertikalnu šumu” u svojoj rodnoj Italiji.

Preuzeto sa:Energetika.ba

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.