2019. godina je druga najtoplija godina u historiji mjerenja

Prosječna globalna temperatura bila je 1.1 stepen Celzijev veća u odnosu na prosječne temperature druge polovine 19. stoljeća, objavila je ta UN-ova agencija sa sjedištem u Ženevi.

“Ako se nastave sadašnje razine ispuštanja ugljičnog dioksida, krećemo se prema rastu temperature od tri do pet stepeni do kraja stoljeća”, upozorio je u priopćenju glavni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

Prema Pariškom sporazumu iz 2015., države su obećale držati rast temperature ispod dva stepena u odnosu na predindustrijske razine. Ugovor je zacrtao cilj od 1.5 stepeni.

Osim što je bila iznimno topla, 2019. će se pamtiti i po smanjivanju volumena ledenjaka, rekordnom rastu razine mora te rastu temperature i kiselosti oceana, kao i po ekstremnim vremenskim prilikama, navodi WMO.

“2020. je nastavila ondje gdje je 2019. stala – s vremenskim neprilikama razornih efekata i događajima povezanima s klimom”, rekao je Taalas. Za primjer je istaknuo šumske požare u Australiji koji su slijedli nakon 2019., najtoplije i najsuše godine u historiji tog kontinenta.

Preuzeto sa: N1

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.