47.000 plutajućih solarnih panela napaja 5.000 domaćinstava

Francuski gradić Piolenc je do sada uglavnom bio poznat po bijelom luku i festivalu koji se tradicionalno priređuje u čast te omiljene i ljekovite biljke te važnog sastojka mnogih ukusnih jela. No, njegov gradonačelnik Louis Driey dugo se pitao kako bi se na najbolji način moglo iskoristiti i umjetno jezero površine 50 hektara koje je nastalo na mjestu zatvorenog kamenoloma. Kako su obale jezera ipak previše opasne za aktivan odmor i rekreaciju, još prije desetak godina rodila se ideja o prekrivanju površine jezera solarnim panelima i postavljanja prve plutajuće solarne elektrane u Francuskoj.

„Kada smo započeli s realizacijom ovog projekta bili smo među prvima na svijetu koji su solarne panele htjeli staviti na površinu vode“, kaže Louis Driey, gradonačelnik Piolenca. „U Francuskoj nam nisu vjerovali da je tako nešto moguće, a ideju su prihvatili Kinezi i jako smo zadovoljni suradnjom s tvrtkom Akuo Energy.“

Projekt O'MEGA1 je za Akuo Energy realizirala tvrtka Bouygues Energies Services, a izgradnja ove solarne elektrane snage 17 MW započela je 1. augusta 2018. godine. U Piolencu je tako na umjetnom jezeru instalirano čak 47.000 solarnih panela, a za izgradnju se koristila najnovija tehnologija plutajućih struktura Hydrelio® tvrtke Ciel & Terre, koja je specijalizirana za plutajuće solarne elektrane i gradi ih diljem svijeta. Elektranom upravlja Akuo Energy, a električnu energiju distribuira energetska tvrtka E6.

Još veća vrijednost ove plutajuće solarne elektrane je u tome što je zahvaljujući refleksiji sunčevih zraka na vodi učinkovitost ovih solarnih panela znatno veća u odnosu na sisteme postavljene na kopnu. „Jezerska voda hladi panele i poboljšava njihovu učinkovitost za 5 do 10 % u poređenju s konvencionalnim solarnim panelima“, kaže Nicolas Maccioni iz tvrtke Akuo Energy. U izgradnju je uloženo 17 milijuna eura, a s 12,8 milijuna eura najveći je ulagač banka Natixis Energeco, specijalizirana za ulaganja u obnovljive izvore energije. Sama tvrtka Akuo Energy također je sudjelovala u financiranju ovog projekta i to iznosom od oko milijun eura.

Financiranje projekta je ponuđeno i lokalnom stanovništvu, a pod istim se uslovima uključila i lokalna samouprava Piolenca kako bi od profitabilnosti projekta koristi imala cijela lokalna zajednica. Općina Piolenc će svoje jezero iznajmljivati operatoru za 25.000 eura godišnje, a proizvedena električna energija će se prodavati po cijeni od 62,50 eura po kWh. Istovremeno, tvrtka Akuo Energy razvojem ovog projekta postaje značajan okolišni faktor ove francuske regije.

Preuzeto sa: Ekovjesnik.hr

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.