6 NAČINA KAKO I VI MOŽETE DOPRINIJETI ZDRAVIJEM ZRAKU

Pored općepoznatih izvora onečišćenja zraka, poput emisija automobila, hemikalija iz tvornica, prašine, peludi i plijesni, mnogo je i onih manjih, koji se nalaze unutar ili okolo naših domova. Većina ovih izvora, poput kosilica, hemijskih čistionica, vatre zapaljene u dvorištu, autolimarskih radnji ili građevinskih radilišta, nalaze se u našoj bližoj okolini. Upravo zbog toga, ali i činjenice da se smatraju manjim onečišćivačima, nerijetko su zanemareni, unatoč podatku da su ukupne emisije iz ovih izvora značajne koliko i one iz industrijskih. Ako tome pridodamo i činjenicu da udisanje nekih od ovih zagađivača zraka može doprinijeti nastanku zdravstvenih problema, jasno je da je dužnost svakog pojedinca da maksimalno doprinese smanjenju zagađenja zraka. Stoga Vam donosimo nekoliko savjeta, čijom implementacijom i Vi možete pridonijeti kreiranju zdravijeg okruženja za sve.

Smanjite korištenje vozila

Iako moderna motorna vozila emituju značajno manje štetnih čestica nego što je to bio slučaj prije, ona i dalje predstavljaju jednog od velikih onečišćivača zraka. Zbog toga, preskočite vožnju automobilom i koristite neki alternativni način prevoza – bicikl, električno vozilo, električni romobil, ili se pak odlučite za tzv. carpooling, odnosno dijeljenje vozila sa prijateljima.

Redovno održavajte svoj automobil

Servisiranje automobila jedan je od važnih koraka ka osiguravanju zdravlja vašeg ljubimca, ali i okoliša. Upravo zbog toga se savjetuje provjeravanje tlaka u gumama na mjesečnom nivou, ali i redovno održavanje ispušnog sistema.

Nemojte paliti svoje smeće

Spaljivanje smeća opasno je po Vaše zdravlje, ali i okoliš, a u nekim zemljama je čak i protivno zakonu. Umjesto toga, smeće odlažite na za to preporučena mjesta, a ukoliko ste u mogućnosti, odlučite se za njegovu reciklažu. Na taj način ćete dodatno doprinijeti kreiranju zdravijeg okoliša.

Izbjegavajte paljenje vatre u gradu

Dim koji nastaje kao rezultat zapaljene vatre u gradu stvara nezdrave uslove za stotine ljudi, posebice tokom stagnirajućih vremenskih prilika. Tome doprinosi činjenica da gradovi imaju povišen nivo zagađenja zraka, u odnosu na prigradska i ruralna područja, zbog čega su i ovako manje primjetni izvori zagađenja iznimno značajni. U slučaju da je paljenje vatre neophodno, koristite samo suho drvo za ogrjev, te izbjegavajte periode kada su na snazi upozorenja o kvaliteti zraka.

Sadite i njegujte drveće

Drveće predstavlja značajne filtere zagađenog zraka, te upija karbon-dioksid. Ono također oslobađa kisik u atmosferu, te pomaže u hlađenju domova. Stoga je važno brinuti o njima, ali i redovno vršiti pošumljavanje, kako bismo doprinijeli osnaživanju ovog iznimno važnog dijela prirode.

Koristite električnu ili ručnu opremu za održavanje bašte

Motori na plinski pogon, poput onih na kosilicama ili uređajima za puhanje lišća, često nemaju ugrađene uređaje za kontrolu onečišćenja. Upravo je to razlog zašto kosilica može proizvesti gotovo jednaku količinu zagađenja kao i putovanje automobilom od 100 kilometara. Stoga se pri narednoj kupovini nekih od ovih uređaja odlučite za ručnu ili električnu opremu.

Preuzeto: beep.ba 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.