Airfair u dvorištu Ambasade Švedske

Okupljamo građane – stare i mlade, civilno društvo, predstavnike akademske zajednice, kompanija, kreatore politika i međunarodnu zajednicu kako bi zajedno razgovarali o zraku, naučili nešto novo, uživali i pronašli kreativna rješenja.

Pridružite nam se u ponedeljak 24. februara 2020. Od 15 do 17 sati u Ambasadi Švedske, Ferhadija 20, Sarajevo.

Svirat će bend Don Guido i Misionari. Poslužit će se švedska peciva sa cimetom i čaj.
(Svježi zrak nije zagarantovan).

Zašto?

– Nažalost, Svjetska banka procjenjuje da svake godine u BiH prerano umre preko 3.300 osoba zbog izlaganja zagađenom zraku. Tokom protekle zime zabilježene su duže epizode velikog zagađenja zraka nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Treba učiniti više. Smanjenje zagađenja zraka svima je u interesu, a svi moraju raditi zajedno kako bi riješili ovaj problem.

Što onda radite?

– Švedska je snažno opredijeljena za pozitivan razvoj i reforme u Bosni i Hercegovini koje su od koristi svim građanima. Mi smo najveći donator u BiH u sektoru okoliša i klime, doprinoseći sa više od 6 miliona eura godišnje u saradnji sa lokalnim partnerima. Švedska podrška donosi čistiji zrak i vode, manje emisije CO2, bolju kontrolu nad kemikalijama i efikasnije planiranje i korištenje resursa uloženih za poboljšanje okoliša.

Jedan od naših projekata, Zeleni ekonomski razvoj koji provodi UNDP, će izvršiti utopljavanje 200 zgrada, što će donijeti 4 miliona BAM javnih ušteda i 1.700 novih zelenih radnih mjesta. Ovaj projekt je također obezbijedio Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu sofisticiranu opremu, uključujući dron za mjerenje i analizu zagađenja zraka. Drugi projekt koji se sprovodi u saradnji sa Švedskom agencijom za zaštitu okoliša (SEPA) ima za cilj poboljšati nalize kvalitete, nadgledanje i upravljanje kvalitetom zraka u zemlji u partnerstvu sa nadležnim insitucijama u BiH. Švedska također podržava rad lokalnih vlasti na izradi plana zaštite okoliša za cijelu BiH.

Imam ideje što treba učiniti!

Onda nam se pridružite i javite nam se! Odabrat ćemo najbolje ideje i objaviti ih na našoj Facebook stranici.

Preuzeto: Embassy of Sweden in Sarajevo

 

 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.