Amazon ima dvije milijarde dolara za klimatske projekte drugih kompanija

Amazon je objavio svoj godišnji izvještaj o održivosti i saopštio da je odvojio dvije milijarde dolara za početnu investiciju u svoj Fond za klimatski zalog (Climate Pledge Fund). Jedna od najvećih kompanija na svijetu, sa 1,37 biliona dolara tržišne kapitalizacije, dodala je da će podržati vizionarske kompanije koje nude proizvode i usluge za prelazak na privredu bez emisija ugljika. Ipak, Amazon nije otkrio vremenske odrednice za taj plan.

Ovaj potez i novi mehanizam dio su strategije za klimu objavljene prošle godine. Nju je gigant iz sektora isporuke pokrenuo sa organizacijom Global Optimism. Vizija je postizanje neutralnog nivoa ispuštenih gasova sa efektom staklene bašte do 2040, dok je u Pariskom sporazumu rok 2050. godina.

Bezos traži projekte svuda

“Fond će nastojati da ulaže u vizionare preduzetnike i inovatore koji grade proizvode i usluge da bi pomogli kompanijama da obore svoj ugljenični otisak i da rade održivije”, izjavio je Jeff Bezos, Amazonov osnivač i generalni direktor i najbogatija osoba na svijetu.

“Kompanije na svim stranama svijeta i svih veličina i faza razvoja mogu da dođu u obzir, od startapova koji još nisu izbacili proizvod do dobro etabliranih preduzeća. Svaka perspektivna investicija biće ocenjivana po svom potencijalu da ubrza put ka nula ugljenika i da doprinese zaštiti planete za buduće generacije”, po njegovim riječima.

Ostali ulagači u klimatske inicijative treba da se pridruže

Fond je namenjen nizu firmi uključujući one u djelatnosti prijevoza i logistike, proizvodnje, skladištenja i korištenja energije, proizvodnje i sirovina, cirkularne ekonomije i hrane i poljoprivrede. Amazon je nagovijestio da će pogurati ostale potpisnike ovog projekta, među kojima su Verizon i Reckitt Benckiser, da doprinesu mehanizmu mješovitih ulaganja.

Prije pola godine, grupa od 3.500 zaposlenih  u Amazonu koji se bore za klimatsku pravdu, objavila je zahtjev za strategiju za klimatske promjene. Oni su insistirali da Amazon Web Services odustane od svoje inicijative za naftu i gas i tražili da kompanija potpuno odbaci fosilna goriva, a ne da se oslanja na kompenzacije za ispušteni ugljenik. To su investicije kojima se postiže obaranje ukupnih emisija, na primjer pošumljavanje ili gradnja postrojenja koja proizvode energiju iz obnovljivih izvora.

Predstoji neviđena nabavka električnih vozila

Po najnovijim informacijama koje je objavio Amazon, nastojaće da najkasnije 2025, pet godina ranije nego što je pre planirao, pređe na isključivo zelenu energiju i kupiće stotinu hiljada električnih vozila za isporuke. Taj operater sistema za onlajn kupovinu učestvuje u 91 projektu energije iz obnovljivih izvora širom svijeta, a ukupan kapacite tih projekata je 2,9 gigavata.

Bezos je u februaru obećao da će preko svog Bezos Fonda za planetu Zemlju plasirati deset milijardi dolara.

Preuzeto: Balkan Green Energy News

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.