Attenborough: Klimatske promjene su prijetnja globalnoj sigurnosti

Taj 94-godišnji najutjecajniji snimatelj filmova o prirodi obratio se 15-članom Vijeću na virtualnom sastanku o klimatskim rizicima za međunarodni mir i sigurnosti, pod predsjedanjem britanskog premijera Borisa Johnsona.

“Ako nastavimo sadašnjim putem, suočit ćemo s propašću svega što nam daje sigurnost, uključujući proizvodnju hrane, pristup pitkoj vodi, prikladnu temperaturu okoliša te oceanski hranidbeni lanac”, rekao je Attenborough, prenosi Hina.

Smatra da će se, ukoliko priroda više ne bude mogla zadovoljavati većinu naših osnovnih potreba, veći dio ostatka civilizacije ubrzo raspasti.

Svijet se bori sa smanjivanjem emisije stakleničkih plinova kako bi se izbjeglo katastrofično zagrijavanje planeta te će UN u studenome u škotskom Glasgowu organizirati samit o klimi.

Biti će to najvažnije okupljanje od 2015. kada je gotovo 200 zemalja potpisalo Pariški sporazum, obvezavši se da će zaustaviti porast temperature.

Cilj Pariškog sporazuma je zaustaviti rast temperature “dobrano ispod 2 stupnja Celzija”, idealno na 1,5, kako bi se izbjegle razorne posljedice klimatskih promjena.

“Znam da ima ljudi koji će reći da je sve to neka zelena budalaština ekipe koja grli drveće i jede tofu te da to nije primjereno međunarodnoj diplomaciji i politici”, rekao je Johnson istaknuvši da se apsolutno ne slaže s takvim izjavama.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je pozvao zemlje, tvrtke, gradove i financijske institucije da budu ambiciozniji u smanjivanju globalnih emisija CO2.

Najveću emisiju stakleničkih plinova bilježe Kina i SAD.

“Pred nama je još dug put i okrećemo se glavnim zagađivačima da vode primjerom. Ovo je test vjerodostojnosti njihove privrženosti ljudima i planetu”, rekao je Guterres.

Preuzeto: mreža mira 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.