Baterija omogućava punjenje električnih automobila za samo 10 minuta

Moderniji automobili imaju veće kapacitete, ali je punjenje i dalje jedan od najkompleksnijih problema, budući da i dalje zahtijeva više vremena za punjenje nego što je potrebno da se u dizel modele natoči gorivo.

Zahvaljujući istraživačima sa Penn State univerziteta to bi uskoro moglo da se promijeni, pošto vjeruju da su pronašli rješenje za ovaj problem,  uz pomoć nove baterije koja bi za samo 10 minuta mogla da nadoknadi 80% energije. Iako je punjenje običnog rezervoara i dalje brže, radi se o značajnom napretku koji bi mogao da umanji anksioznost kod vozača električnih automobila.

Rješenje ne podrazumijeva super-punjenje za litijum-jonske baterije, budući da se, kada se to pokuša, formiraju takozvani litijumski „tanjiri“ koji umanjuju kapacitet baterije. Rješenje bi, tvrde istraživači, moglo da bude u zagrijavanju baterije do visokih temperatura, jer se tako sprečava formiranje „tanjira.“

Baterije su tokom testiranja bez zagrijavanja počele da formiraju „tanjire“ poslije 60 ciklusa, da bi se nakon zagrijavanja postiglo da se baterije napune čak 2.500 hiljade puta, a da se litijum „tanjiri“ ne formiraju. Iako još uvijek nije sigurno da bi ova tehnologija brzog punjenja mogla da se koristi u budućnosti, stručnjaci sa Penn State univerziteta vjeruju da će vrijeme punjenja uskoro uspjeti da skrate na pet minuta.

Preuzeto sa: Energetika.ba

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.