Beč: Broj biciklista u 2020. porastao za 687.000

Time se nastavlja trend biciklizma u Beču, između ostalog zahvaljujući i intenzivnom radu na promociji ovog ekološki prihvatljivog načina kretanja. U cilju zaštite okoliša i promocije biciklizma grad Beč je u aprilu 2020. subvencionirao kupovinu teretnih bicikala za fizička lica uz pomoć specijalnog fonda od 300.000 eura. Fond je snosio troškove za do 50 % neto kupoprodajne cijene bicikla odnosno najviše do 800 eura.

Pored toga, bečkim akcijskim planom “Logistik 2030+”, koji predstavlja strateški orijentir za budućnost logistike u Beču, obuhvaćeno je i subvencioniranje kupovine električnih teretnih bicikala i električnih trokolica za pravna lica sa fondom od 800.000 eura.

Naime, u javnom gradskom prostoru postoji mnogo potencijala za ekološki održivi prijevoz. Kratke i srednje duge rute mogu se učinkovitije.

 

Preuzeto: EurocommPR

 

Ova objava je dio projekta „Green Rural Interethnic Development“, koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.