Beč: Logistički projekat “RemiHub” osvaja evropsku nagradu za inovacije

Svake godine organizacija “The Innovation in Politics Institute” na nivou Evrope nagrađuje projekte i političare koji kroz inovativan pristup problemima postižu konkretne rezultate, neovisno o političkom opredjeljenju i nivou vlasti. Ove godine je nagrada pripala “RemiHubu” i članici bečke gradske vlade Ulli Sima.

“RemiHub” od novembra 2019. godine ispituje načine optimizacije gradske logistike. U tu svrhu dostavljači i veleprodaje za privremeno skladištenje robe koriste prazne garaže za autobuse, javnog gradskog prevoznika Wiener Linien. Nakon čega se dostava ka odredištima vrši teretnim biciklima kapaciteta do 200 kilograma koja su u vlasništvu kompanije “Heavy Pedals”. Cilj projekta je skratiti i pojednostaviti logističke lance uz pomoć čvorova i na taj način dodatno doprinijeti smanjenju CO2 emisija i kvaliteti života u Beču.

“Javni prevoz je žila kucavica grada. Kao javni prevoznik igramo ključnu ulogu u zaštiti klime. Pored širenja mreže za grad su neophodna i rješenja poput RemiHub-a. Ponosan sam na naš tim koji skoro dvije godine radi na ovom projektu. Uvjeren sam da ćemo puno toga naučiti za budućnost.”, rekao je Günter Steinbauer, generalni direktor Wiener Linien.

Kako bi promovisali klimatski prihvatljiv transport u Beču, gradska uprava i građanima sufinansira kupovinu teretnih bicikala. Od početka 2020. godine odobreno je 316 zahtjeva za sufinansiranje kupovine teretnog bicikla, dodatnih 100 se trenutno nalazi u obradi.

Preuzeto: EurocommPR

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.