Beč: Nova institucija za istraživanje atmosfere, klime i meteorologije

Staklenički plinovi, aerosoli i novi meteorološki modeli su u posljednjih par godina doveli do nagle ekspanzije klimatskih i atmosferskih istraživanja. Međutim, nova pitanja se konstantno otvaraju i zahtijevaju brz odgovor, posebno u vezi sa globalnim zagrijavanjem. Stoga su Bečki univerzitet (Uni Wien) i Centralni institut za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) osnovali istraživačku mrežu “Vienna Network for Atmospheric Research” (VINAR) kako bi se meteorološka, atmosferska i klimatska istraživanja u Beču ubuduće tematski usmjerila i ojačala.

 

Centralni institut za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) postoji još od davne 1851. godine i predstavlja jednu od najstarijih državnih institucija za meteorologiju. Prvi direktor instituta, Karl Kreil, je istovremeno bio i profesor fizike na Uni Wien. To je rezultiralo uskom saradnjom ove dvije institucije i Beč učinilo jednim od vodećih svjetskih centara za meteorologiju krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Saradnja institucija u mreži VINAR će se prvenstveno bazirati na razvoju metoda za uravnoteženje emisija stakleničkih plinova kao i uspostavljanju nove mjerne infrastrukture za aerosole i oblake u opservatoriju “Sonnenblick” i na meteorološkoj stanici bečkog univerziteta.

 

Instrument istraživačkih udruženja i mreža pokazao se kao efikasna metoda za okupljanje naučnika, posebno oko društveno relevantnih predmetnih oblasti, kako bi se intenzivirala istraživanja. Na Uni Wien postoji ukupno 11 istraživačkih mreža, koje se bave različitim temama, od ekologije do rodnih studija.

Preuzeto: EurocommPR

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.