Beč: Otvorena prva pop-up biciklistička staza

Za vrijeme pandemije su mnoge metropole širom svijeta otvorile privremene biciklističke staze. Tako je i Beč je prepoznao potrebu svojih stanovnika koji se sve češće mogu vidjeti na biciklima. Prostor je postao dragocjeniji nego ikada i da bi se ravnopravno raspodijelio potrebna su inovativna rješenja. Automobili imaju pravo na gotovo dvije trećine bečkih ulica. Istovremeno istraživanja pokazuju da je za vrijeme krize broj biciklista naglo porastao.

U bečkom Leopoldstadtu, ulici Praterstrasse otvorena je prva staza koja bi, prema najavama zamjenice gradonačelnika Birgit Hebein, sve do kraja ljeta trebala ostati u funkciji. Staza je posebnim elementima odijeljena od ostatka tekućeg automobilskog saobraćaja i time sigurna za djecu.

Druga pop-up biciklistička staza bi se ubrzo trebala otvoriti u 22. okrugu u ulici Wagramerstrasse. Nadležni magistratski odjel MA 46 trenutno provjerava da li i u kojoj mjeri bi ta staza utjecala na redovni saobraćaj.

Izvor: Eurocomm-PR Sarajevo

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.