Beč: Pop-up biciklističke staze ostaju do novembra

Prva pop-up staza otvorena je u maju ove godine kada je broj biciklista naglo porastao uslijed pandemije izazvane korona virusom.

U prilog stazama idu i brojevi biciklista koji su u konstantnom porastu. Od januara do jula ove godine na bečkim ulicama zabilježeno je 5,4 miliona biciklista odnosno vožnji bicikla. U poređenju sa periodom 2017. – 2019. godine primjetan je porast od 687.000 biciklista ili 14,7% u odnosu na trogodišnji prosjek. Staze se najviše koriste u 2. i 22. bečkom okrugu zbog čega je zamjenica gradonačelnika Birgit Hebein razmotrila produžetak njihovog korištenja uz pomoć evaluacije Tehničkog univerziteta Beč. “Ova nova vrsta biciklističke infrastrukture umnogome doprinosi i rasterećenju javnog gradskog prevoza”, izjavila je Hebein.

U bečkom Leopoldstadtu, ulici Praterstrasse je na pop-up stazi u junu stazi zabilježeno do 900 biciklista po satu. Prema podacima Tehničkog univerziteta iz augusta ova staza je u prosjeku korištena čak 87% više nego postojeće biciklističke staze.

Preuzeto: EurocommPR

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.