Beč – Prijestolnica evropskih pčela

Svojim zelenim pojasom i zaštićenim predjelima sa livadama bogatim cvijećem, austrijska prijestolnica pčelama nudi dobre uvjete za život. Tako se i u gradskim predjelima, parkovima i stambenim kompleksima se može pronaći sve više livada pogodnih za pčele.

Prema istraživanjima provedenim 2015. godine u Beču živi ukupno 456 različitih vrsta divljih pčela. To je za jednu od najstarijih metropola izuzetan biodiverzitet koji je do danas širom Evrope ostao nenadmašen. Kako bi se to bogastvo očuvalo, bečki odjel za zaštitu okoliša MA 22 je za građane pripremio kratke upute, koje obuhvaćaju sve površine od livada do saksija sa cvijećem na balkonima.

Divlje pčele su miroljubive i od izuzetnog značaja za oprašivanje voćnjaka i drugih prehrambenih biljaka. Stoga se u Beču na primjer ne preporučuje upotreba insekticida, nego mješavina vode, alkohola i mekog sapuna. Za razliku od divljih pčela u svijetu su ipak poznatije pčele medarice, kojih u Beču ima čak 200 miliona i smještene su u cirka 5000 košnica.

Preuzeto: mreza-mira.net

 

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.