Beč promoviše ambalažu za višekratnu upotrebu

Trošak sirovina i energije za proizvodnju ambalaže za jednokratnu upotrebu je previsok u odnosu na njen kratki životni vijek. Srećom, danas postoji mnoštvo načina kako izbjeći pakovanja u svakodnevnom životu. Među najvažnija pomagala spadaju na primjer mrežice za višekratnu upotrebu. Njih možete koristiti prilikom kupovine povrća, voća ili peciva, a kroz mrežice se na kasi jasno vide sadržaj i količina. Pored toga tu su i naši vjerni prijatelji cekeri i druge platnene vrećice, koje u posljednje vrijeme sve češće viđamo. Pogodni su za kupovinu hljeba, ali i tjestenine i riže. Transportne kutije od čvrste plastike ili stakla su savršene za kupovinu mliječnih i mesnih proizvoda, a njihova stalna upotreba olakšava i raspored u frižideru.

Bečki supermarketi su stoga u svoju ponudu uvrstili višekratnu ambalažu i namirnice u rinfuzi. Inicijativa “Wenigermist.at” na društvenim mrežama redovno objavljuje savjete za život sa manje ambalaže, a na zvaničnoj webstranici i popis supermarketa, u kojima je moguća kupovina na ovaj način.

U Austriji svake godine nastane oko 1,4 miliona tona plastike, a u Evropskoj Uniji oko 25 miliona tona. Neke od mjera za smanjenje zagađenja se ogledaju u dalekosežnoj promociji reciklaže, ali u konkretnim zabranama, kao na primjer zabrani plastičnih slamki i jednokratnog pribora za jelo. Pored toga, od 2020. godine u Austriji važi zabrana upotrebe mikro plastike u kozmetičkim i higijenskim proizvodima, kao i zabrana plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu.

Preuzeto: EurocommPR

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.