Beč: Roboti za djecu u bolnici Floridsdorf

Roboti “Amy” visoki su 1 metar i opremljeni s nekoliko mikrofona i infracrvenih kamera, operativnim sistemom android, “follow-me” funkcijom, touchscreenom, te funkcijom za snimanje i reprodukciju glasa. Prvo programiranje prilagođeno je potrebama dječije ambulante, a u budućnosti se “Amy” može programirati i za druge zadatke, poput podrške u kući.

“Na ovaj način ne samo da će vrijeme u čekaonici za djecu biti ugodnije, nego će pružiti podršku medicinskim radnicima na klinici Floridsdorf “, rekao je gradonačelnik Michael Ludwig prilikom primopredaje robota. Zdravstveni roboti su donacija telekom operatera “Magenta Telekom” i funkcionišu pomoću nove 5G tehnologije.

Peter Hacker, ministar za socijalna pitanja, zdravstvo, i sport je istakao da će uskoro u bolnici Floridsdorf u upotrebu uči i složeni hirurški roboti, koji će hirurzima pomoći prilikom postizanja još veće preciznosti.

Sa 5G mrežom će posebno u sektoru zdravstva biti moguća primjena mnogih aplikacija koje će pojednostaviti život i učiniti ga sigurnijim. “Beč želi postati glavni grad digitalizacije u Evropi. To će postići inteligentnim mjerama koje omogućavaju optimalnu digitalnu povezanost ljudi i mašina”, smatra bečki gradonačelnik Ludwig.

Bolnica Floridsdorf je izgrađena prema najnovijim standardima arhitekture, medicine i tehnologije. Na mrežu je povezano oko 3.000 uređaja medicinske tehnologije. Bolnica ima ukupno 900 WLAN predajnika. Grijanje, hlađenje, transportni sistem bez vozača, sistemi za navodnjavanje vrtova, su svi digitalizovani i automatizovani. Putem 5G mreže se ne postiže samo bolji protok podataka nego i kraće vrijeme odziva uređaja. 5G mreža će omogućiti petu generaciju mobilnih komunikacija a to uključuje  IOT, industriju 4.0, pametne gradove, autonomna vozila, robote i dronove. Jednog dana će izvanredni hirurzi sa drugog kraja svijeta moći obavljati operacije, a da pri tome fizički ne budu prisutni u operacionoj sali.

Preuzeto: EurocommPR

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Kontakt

Stojimo na raspolaganju za svaki vid saradnje. Budite slobodni da nas kontaktirate.